Katsu piletina

Katsu piletina je japanski recept pripreme pohanog. Kao i sve u japanskoj kuhinji, dovedeno je do savršenstva. Nekoliko detalja pripreme i serviranja pohanog čini ovo jelo najboljim pohanim jelom koje sam probala. Katsu piletina nudi se u mnogim azijskim restoranima. Zaista trebate probati ovo jelo i probati ga izvesti kod kuće.

 

Prvi detalj koji se razlikuje od naše pripreme pohanog su panko mrvice. Panko su japanske krušne mrvice od bijelog kruha bez kore, manje upijaju masnoću nego obične krušne mrvice i dulje ostaju hrskave. Panko mrvice su svjetlije, lakše, hrskavije i prozračnije od običnih krušnih mrvica. Kad probate panko mrvice, složit ćete se da su puno ukusnije, hrskavije i ljepše teksture. Možete ih nabaviti u trgovinama azijske hrane ili azijskim odjelima velikih trgovina. Na žalost duplo su skuplje od klasičnih mrvica.

 

Drugi važan detalj je rezanje piletine na trake i prlijevanje s tonkatsu umakom. Hrskava korica i ukusan umak je savršeni spoj. Ponekad u žurbi prelijem samo s slatko kiselim čili umakom. Čak je i to dovoljno dobro i potpuno ćete uživati. 

 

Meso koje se koristi za ovo jelo je pileći file, međutim najukusnije je sa otkoštenim pilećim zabatkom. Otkošteni zabatak je puno sočniji i ukusniji. S ovom vrstom mesa, jelo postaje gastronomski doživljaj koji nećete zaboraviti.

 

Prilog koji se poslužuje može biti riža dugog zrna, odlično paše bulgur ili kvinoja. Prilogu se obično dodaje povrće kao što je neka vrsta luka (luk, mladi luk, ljubičasti luk, ljutika) i neka aromatična salata (radič, rikula).

priprema suši riže

Sastojci

  • 4 otkoštena zabatka
  • glatko brašno
  • 1 jaje
  • panko mrvice
  • ulje i sol
  • sjemenke sezama
Tonkatsu umak
  • 2 žlice kečapa
  • 2 žlice worchester umaka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica oyster umaka
  • 1/2 žlice senfa
Prilog
  • 3 dl bulgura
  • 6 dl vode
  • vezica mladog luka
  • mala glavica radiča ili salate
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 1/2 limuna

Priprema

Najprije napravite prilog. Skuhajte bulgur u dvostrukoj količini vode. Narežite neku vrstu luka i zelenog povrća. Umiješajte narezano povrće u skuhani bulgur i začinite sa smjesom od maslinovog ulja i pola limuna.

 

Smiješajte tonkatsu umak ili koristite gotovi slatko kiseli čili umak.

 

Krenite na pohanje. O jednog jaja, brašna i malo vode zamiješajte glatku smjesu kao za palačinke. Pileće zabatke uronite u smjesu i uvaljajte u panko mrvice. Pržite na višoj temperaturi. Imajte na umu da su pileći zabatci nešto deblji i da ćete trebati duže pržiti kako ne bi ostali sirovi. Treba biti viša temperatura, ali ne previsoka da ne bi došlo do paljenja.

 

Na posteljicu od salate postavite prilog. Na prilog postavite meso izrezano na trake i zalijte uamkom. Pospite sjemenkama sezama. Sve treba pripremati brzo dok je meso još vruće. Uživajte!

Piše: Sunčica Pećnjak