Maštoviti svinjski odresci

Ako su Vam dosadila standardna jela od svinjskih odrezaka, onda je ovo tema za Vas. Svinjski odresci (šnicli) su mnogima vrlo često na jelovniku u obliku bečkih šnicli, na naglo, na samoborski... itd. Često pomislimo kako smo se zasitili tih standardnih jela i rado bi upotrijebili te iste šnicle, ali na drukčiji, maštovitiji način. Htjeli bi možda malo osvježit nedjeljni ručak ili isprobat novi recept.

 

Ova tema će biti mjesto gdje možete naći mnoštvo recepata na bazi svinjskih šnicli. Cilj je da sami predlažete recepte i da se natječete u maštovitosti pripravljanja ove namirnice. Izabrala sam svinjske šnicle upravo zato što se to meso i u tom obliku, možda najčeće nađe na jelovniku mnogih. To meso nije skupo, pa je vjerojatno i to razlog zašto često posižemo za tom namirnicom. Kad je već tako, onda se treba potruditi da tu namirnicu što maštovitinje pripremimo.

Dobro se slaže sa ...

Svinjetina se dobro slaže sa senfom, lukom, češnjakom, limunom, majčinom dušicom, kaduljom, peršinom, mljevenom paprikom, đumbirom, ali i voćem, poput jabuka, grožđa i suhih šljiva.

 

Svinjetina je nekad smatrana iznimno "lošim" mesom, dok joj se danas daje naziv "drugog bijelog mesa". Iako nema kalorijsku vrijednost piletine ili ribe, svinjetina se preporuča, u umjerenim dozama, kao zdrava vrsta mesa. Ipak, treba imati na umu da ne sadrže svi dijelovi svinjetine jednaku količinu masti. Istraživanja su pokazala da oko 85 g svinjskog buta, sadrži 2.98 g masti, a jednako toliko ima ista količina pilećih prsa (3.03 g masnoće).

Piše: Sunčica P.