Lješnjak kuglice

Zanimalo me je da li se od prirodnih namirnica može napraviti slastica slična razvikanom Ferrero Rocher. Probala sam mnoge čokoladne kuglice. Uglavnom su to recepti koji koriste nutelu, šećer, napolitanke, oblatne... Nisam bila zadovoljna s takvim sastojcima. Zanimalo me što ću dobiti ako zamijenim nezdrave sastojke.

 

Nabavila sam kvalitetni kakao (vidi članak o kvalitetama kaka) . Za zaslađivanje sam koristila javorov sirup koji ujedno i odlično lijepi sastojke. Mislim da sam mogla upotrijebiti i med. Vaniliju sam nabavila u obliku praha i to je zaista bila prava, mljevena burbon vanilija. Nema smisla koristiti umjetne arome. Malo prirodne arome se ne može mjeriti sa bilo čime umjetnim. Prženi lješnjak je sam po sebi izvanredena i izuzetno ukusna namirnica. Prženjem se pojačava njegova aroma i ljušti gorkasta smeđa opna. 

lješnjak kuglice

Sastojci

  • 150 g prženih lješnjaka
  • 15 lješnjaka za sredinu kuglice i malo lješnjaka za ukrašavanje
  • 2 žlice sirovog kakao praha
  • 1 mala žličica praha ekstrakta vanilije
  • na vrh noža soli
  • pola praška za pecivo
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • grubo sjeckani lješnjaci za ukrašavanje

Postupak je jednostavan:

 

U blenderu za sjeckanje sameljite lješnjake.

 

Dodajte kakao, vaniliju, sol i ponovno zavrtite blender.

 

Dodajte javorov sirup i ponovno zavrtite blender dok se sve čestice ne povežu.

 

Rukama formirajte kuglice tako da u centar postavite lješnjak. Smjesa je podatna i ne lijepi se previše. 

 

U mužaru istucite pola šake lješnjaka. U mrvice uvaljajte svaku kuglicu. Ohladite barem pola sata i servirajte.

 

Istovremeno s ovim receptom, napravila sam lješnjak kuglice po klasičnom receptu (koristeći nutelu i ostale sastojke). Bez lažnog uvijanja, bolje su bile prirodne lješnjak kuglice. To nije bilo samo moje mišljenje nego i svih ostalih. Činjenica je da su ove prirodne lješnjak kuglice manje okusom podsjećala na Ferrero Rocher, ali su otkrile novi okus, ne baš toliko sladak i uglađen, ali sigurno zanimljiviji i prirodniji.

Piše: Sunčica P.