Lavanda

Latinski Lavandula

Porodica usnače, Lamiaceae

Narodna imena: despik

Grmolika mediteranska biljka porijeklom s grčkih otoka i dugačke povijesti. Iako je kod nas prevladavalo mišljenje da je lavanda biljka mediteranskog podneblja i klime, ona je kultura mnogo šireg područja. Otporna je i dobro podnosi visoke i niske temperature zbog čega je sve češće možemo vidjeti u kontinentalnim krajevima. Lavanda je biljka skromnih zahtjeva. Ne traži gotovo ništa od vas, a nagrađuje vas svojom ljekovitošću, ljepotom, mirisom. Malo je biljki ovakvog kalibra. Upravo zato mnogi zasade lavandu ispred svojih kuća. Ovu biljku treba dobro upoznati, jer su njeni potencijali ogromni. Nemojte biti od onih koji samo posade lavandu i eventualno je stave u ormar. Ova biljka vam može koristiti puno više.
 

lavanda

Ljekovitost lavande

Ulje lavande je idealna prva pomoć. Ono ima isto dezinficirajuće djelovanje kao alkohol, ali ne peče! Jedno od rijetkih ulja koje se može direktno nanositi na kožu. Čest je sastojak pripravaka kojima se tretiraju određene kožne bolesti, kao što su ekcemi, akne, manje rane i opekotine, jer dezinficira kožu, djeluje protuupalno, ubrzava zacjeljivanje rana i regeneraciju kože.

Može pomoći kod tegoba u probavnom sustavu, kao što su prekomjerno lučenje želučane kiseline, bolovi u trbuhu i nadutost. Lavanda opušta mišiće, te tako ublažava grčeve, zahvaljujući djelovanju glavnog sastojka eteričnog ulja linalol. Blagotvorno djeluje na maternicu, pospješuje izlučivanje mokraće, menstruaciju.

Preporučuje se u liječenju bolesti mozga, živaca. Blago sredstvo protiv nemira i anksioznosti. Čak je, prema nekim tvrdnjama, eterično ulje lavande gotovo jednako učinkovito kao i blaži lijekovi protiv nesanice.
Poput drugog ljekovitog bilja, lavanda postiže bolje djelovanje ako se pomiješa s kamilicom, ružmarinom, kaduljom.

Lavanda u kuhinji

Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Zbog slatkastog mirisa najviše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda s lavandom, krema i kolačića sorbeta i sl. Lavandom se začinjava pečeno meso i riba, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Kao začin mogu se koristiti i mladi lisni izboji. Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje.

Lavanda u vrtu

Lavanda je simbol je sredozemnog vrta. Ova dekorativno dragocjena vrsta dobra je za nisku živicu. Osim estetske važnosti, ima i zaštitnu ulogu za vrt (vidi članak o zaštiti vrta ). Za lavandu možemo reći da je čista ekološka biljka pošto u uzgoju ne zahtijeva nikakvu kemijsku zaštitu, a dobro uspijeva i bez upotrebe mineralnih gnojiva. Lavanda je i skromnih zahtijeva prema tlu. Pogoduju joj i slabije plodna siromašna tla raznih struktura.

Otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta. Kod nas, a pogotovo na Hvaru se uzgaja lavanda Budrovka ili lavandin. To je križanac uskolisne i širokolisne lavande. Lavandin ne treba brkati s lavandom. U odnosu na pravu lavandu, lavandin ima intenzivniji miris, ulje bogatije kamforom, ali manje ljekovito djelovanje. Činjenica je da se najkvalitetnije ulje dobiva se od vrsta Lavandula angustifolia (tzv. prava lavanda ili Lavandula vera) i Lavandula stoechas, kojima još možemo pridodati i dosta korištenu širokolisnu lavandu (Lavandula spica ili Lavandula latifolia). Te vrste imaju ljekovitija svojstva nego lavandin.

Piše: Sunčica Pećnjak