Lavanda

Grmolika mediteranska biljka porijeklom s grčkih otoka i dugačke povijesti. Iako je kod nas prevladavalo mišljenje da je lavanda biljka mediteranskog podneblja i klime, ona je kultura mnogo šireg područja. Otporna je i dobro podnosi visoke i niske temperature zbog čega je sve češće možemo vidjeti u kontinentalnim krajevima. Lavanda je biljka skromnih zahtjeva. Ne traži gotovo ništa od vas, a nagrađuje vas svojom ljekovitošću, ljepotom, mirisom. Malo je biljki ovakvog kalibra. Upravo zato mnogi zasade lavandu ispred svojih kuća. Ovu biljku treba dobro upoznati, jer su njeni potencijali ogromni. Nemojte biti od onih koji samo posade lavandu i eventualno je stave u ormar. Ova biljka vam može koristiti puno više.
 

Ljekovitost lavande

Ulje lavande je idealna prva pomoć. Ono ima isto dezinficirajuće djelovanje kao alkohol, ali ne peče! Jedno od rijetkih ulja koje se može direktno nanositi na kožu. Čest je sastojak pripravaka kojima se tretiraju određene kožne bolesti, kao što su ekcemi, akne, manje rane i opekotine, jer dezinficira kožu, djeluje protuupalno, ubrzava zacjeljivanje rana i regeneraciju kože.

Može pomoći kod tegoba u probavnom sustavu, kao što su prekomjerno lučenje želučane kiseline, bolovi u trbuhu i nadutost. Lavanda opušta mišiće, te tako ublažava grčeve, zahvaljujući djelovanju glavnog sastojka eteričnog ulja – linalol. Blagotvorno djeluje na maternicu, pospješuje izlučivanje mokraće, menstruaciju.

Preporučuje se u liječenju bolesti mozga, živaca. Blago sredstvo protiv nemira i anksioznosti. Čak je, prema nekim tvrdnjama, eterično ulje lavande gotovo jednako učinkovito kao i blaži lijekovi protiv nesanice.
Poput drugog ljekovitog bilja, lavanda postiže bolje djelovanje ako se pomiješa s kamilicom, ružmarinom, kaduljom.

Lavanda u kuhinji

Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Zbog slatkastog mirisa najviše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda s lavandom, krema i kolačića sorbeta i sl. Lavandom se začinjava pečeno meso i riba, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Kao začin mogu se koristiti i mladi lisni izboji.
Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje.

Lavanda u vrtu

Lavanda je simbol je sredozemnog vrta. Ova dekorativno dragocjena vrsta dobra je za nisku živicu. Osim estetske važnosti, ima i zaštitnu ulogu za vrt (vidi članak o zaštiti vrta ). Za lavandu možemo reći da je čista ekološka biljka pošto u uzgoju ne zahtijeva nikakvu kemijsku zaštitu, a dobro uspijeva i bez upotrebe mineralnih gnojiva. Lavanda je i skromnih zahtijeva prema tlu. Pogoduju joj i slabije plodna siromašna tla raznih struktura.

Otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta. Kod nas, a pogotovo na Hvaru se uzgaja lavanda Budrovka ili lavandin. To je križanac uskolisne i širokolisne lavande. Lavandin ne treba brkati s lavandom. U odnosu na pravu lavandu, lavandin ima intenzivniji miris, ulje bogatije kamforom, ali manje ljekovito djelovanje. Činjenica je da se najkvalitetnije ulje dobiva se od vrsta Lavandula angustifolia (tzv. prava lavanda ili Lavandula vera) i Lavandula stoechas, kojima još možemo pridodati i dosta korištenu širokolisnu lavandu (Lavandula spica ili Lavandula latifolia). Te vrste imaju ljekovitija svojstva nego lavandin.

03.07.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Kupila sam u apoteci lavandu i kad sam dosla kuci vidim da je to sirokolisna lavanda a dotad sam kupovala pravu lavandu..koristim ju najvise za opustanje i u uljnoj mjesavini za masazu pa me sad zanima dali je i ova lavanda dobra za to ili je prava ipak bolja.nazalost,racun sam bacila pa ce se i ova morat iskoristit :)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/16