Krema za tijelo

Krema za tijelo

Već duže vrijeme razmišljam o kremi ili losionu za njegu tijela. Bitno mi je da se dobro upija, vlaži kožu i da ne ostaje koža masna. Masnoća koja se ne bi upila, mogla bi zamastiti odjeću. Vjerojatno još ne bi nastala ova krema nježnog mirisa, da me za to nije zamolila jedna žena. Planirala sam napraviti losion, to i jest losion, po sastojcima, ali po gustoći je krema. Sasvim svejedno, ulijete ju u lončić, ne u tubu ili bočicu i grabite ju lopaticom za kremu.

 

Koža je nakon upotrebe meka, glatka, i vlažna, nježnog mirisa. Ne ostaje masna. Pospješuje cirkulaciju (ružmarin), obnavlja kožu (kantarion), sprečava perutanje kože, što je čest problem, pogotovo se zna perutati koža na potkoljenicama. Kod nanošenja posebnu pozornost posvetite laktovima i stopalima. Ako je koža na tim mjestima već tvrda, nakon tuširanja, barem jedanput mjesečno, rašpicom za pete ostružite tvrdu, mrtvu kožu. Možda će se malo zacrvenjeti, no, to je normalno. Petama i laktovima treba posvetiti više vremena, no, isplati se.

 

krema za tijelo

Sastojci za kremu:

 • 40 ml macerata od kantariona
 • 10 ml kokosovog ulja (nerafiniranog)
 • 10 ml ulja koštica marelice, hladno prešanog
 • 5 ml ulja makadamije, hladno prešanog
 • 4 g pčelinjeg voska, nepročišćenog
 • 4 g lanolina, nerafiniranog, jer jedino takav pomaže u problemima s kožom, lišajevima, suhoj koži i sl.

 

 • 60 ml vodice od ružmarina, radi se kao i vodica od lavande
 • 10 kapi eteričnog ulja ružmarina

Priprema:

 1. Najprije izradite vodicu od ružmarina.
 2. Pomiješajte ulja, usitnjeni vosak i lanolin u maloj posudi i otopite na niskoj temperaturi, neprekidno miješajući. Pazite da temperatura ne bude previsoka.
 3. Malo ohladite smjesu.
 4. Ulijte vodicu od ružmarina u visoku posudu za miksanje, dodajte eterično ulje.
 5. Ulijevajte polako smjesu ulja u vodicu, neprekidno miješajući štapnim mikserom na najvećoj brzini minutu-dvije, odnosno, dok ne posvijetli.
 6. Kremu ulijte u lončiće i ostavite da se ohladi. Zatvorite.
 7. Kremu koristite svakodnevno. Odlična je i kao krema za ruke. Naravno, nema nikakvih razloga da ju ne bi koristili i za lice.
22.12.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/22