Cvjetma vodica - lavanda

Miris lavande opija, opušta, smiruje. Od lavande se bolje spava. Lavanda njeguje kožu, naročito masnu. Volim taj miris, svugdje ga koristim, u kremama za lice i tijelo, losionima dezodoransima. Očito je da mi treba nešto što smiruje, nesvjesno lavandu stavljam svugdje.

 

Umjesto lavande mogu se koristiti i druge ljekovite biljke ugodnog mirisa. Neke od takvih su kadulja, ružmarin, ruža, timijan i njihove kombinacije. Mogu se dodati i latice nevena, koji djeluje protuupalno. Neven nema ugodan miris, nije za samostalnu izradu cvjetne vodice, ali kad je u kombinaciji s mirisnom biljkom, neutralan je. Stolisnik ja također odličan u kombinacijama.

 

Cvjetna vodica nema dugi rok trajanja, ali ako se čuva na hladnom, potraje duže vrijeme. Može se koristiti kao tonik za lice, nakon umivanja ili čišćenja lica i prije nanošenja kreme. Osobno koristim ružinu vodicu već godinama umjesto obične vode, ujutro i navečer. Ujutro kao umivanje, znači, čišćenje lica, uklanjanje masnoće s površine kože, a navečer nakon uklanjanja šminke. Moja koža voli cvjetnu vodicu, navikla je na nju.

 

Na internetu se može naići na razne nazive za isti preparat. Tako se, recimo, hidrolat naziva cvjetnom vodicom, no, on to nije. Hidrolat je proizvod destilacije, uglavnom kod proizvodnje eteričnih ulja, hidrolat je nus-produkt. On se može proizvesti i kod kuće, postoje neki recepti na internetu, no, nisam to radila. Kupim male količine hidrolata nekoliko biljaka i meni je to dovoljno. Cvjetna vodica se dobije namakanjem biljaka u vodi, znači, nema destilacije. Cvjetnu vodicu napravite bez problema.
 

vodica od lavande

Sastojci

  • 6 velikih žlica suhe lavande, uglavnom cvjetića; ako je svježa, trebate nešto više, ali i veću staklenku
  • 4 dl izvorske ili destilirane vode
  • 1 žlicu rakije tropice, dobra je i neka tinktura ili 40% alkohol, to će produljiti trajanje, a neće utjecati na kožu, mala je to količina
  • staklenka od pola litre ili veća ako je biljka svježa

Priprema

Cvjetiće staviti u staklenku, uliti vodu i alkohol, promiješati, zatvoriti i staklenku staviti na mračno i tamno mjesto tri-četiri dana. Svaki dan otvoriti i promiješati. Stvarat će se pjena drugi, treći dan, ali to nije nikakav problem. Eksperimentirala sam s tim i stavila van na sunce, ali kad nije prejako, da se sve ne ugrije previše, tek da vodica dobije sunčeve energije. No, treći dan sam ju stavila na mračno mjesto. Vodica je intenzivnijeg mirisa ako dulje držite biljku u vodi.

 

Četvrti dan vodicu procijedite i ulite u staklenu bocu i čuvajte na hladnom. Ako ju koristite za izradu kreme ili losiona, ostatak možete iskoristiti kao tonik za lice. Ulijete ju u sprej-bočicu i  prskate lice prije nanošenja kreme. U vodicu možete dodati par kapi omiljenog eteričnog ulja i dobro protresti bočicu.

vodica od lavande

Piše: Sanja Bregović