Krema za obnavljanje kože

krema za obnavljanje kože

 

Sastojci koji čine ovu kremu djeluju višestruko. Krema obnavlja suhu, ispucalu i tvrdu kožu, naročito na petama i laktovima, uklanja lišajeve, obnavlja kožu nakon sunčanja, pomaže kod opekotina i rana (ne kod velikih, otvorenih rana, već kod rana koje se već zatvaraju).

 

Recept je nastao nakon što sam potrošila prvu kremu od macerata trpuca i ublažila  lišajeve, tj. smanjila ljuštenje i uklonila crvenilo. U kremu sam dodala neke sastojke koji su ju poboljšali i zaista se na koži osjeća kao melem. Borbu s lišajevima vodim nekoliko godina…

 

Sve macerate sam izradila tokom ljeta, tako da je sad izrada te kreme brz i lak posao. Ako i ne stavite u kremu ulje avokada, krema neće izgubiti na svojoj učinkovitosti. Možete upotrijebiti bademovo, ricinusovo ili neko drugo hranjivo ulje, koje imate kod kuće.

 

Trputac, kantarion i neven su biljke koje obnavljaju oštećenu kožu, zajedno djeluju jače. Ulje avokada hrani i njeguje kožu, pomaže kod suhe kože. Vosak je odličan konzervans, no i njeguje kožu. Eterično ulje čajevca djeluje protiv gljivica, virusa i bakterija. Sastojak savršen za kremu kojom obnavljamo kožu.

krema za obnavljanje kože

Sastojci

Priprema

Macerate zagrijte na minutu-dvije u maloj posudi, tek da možete otopiti vosak. Ako želite rjeđu kremu, stavite oko 5 g voska, to je jedna čajna žličica. Želite li tvrđu kremu, stavite više voska, a gustoću provjerite tako da kapnete malo kreme (dok je još topla) na tanjurić i pustite par minuta da se ohladi. Eterična ulja umiješajte na kraju, kad se krema počne zgušnjavati. Gotovu kremu ulijte u lončić od 50 ml. Čuvajte na hladnom. Nanosite vrlo malu količinu kreme, jer se jako dobro razmazuje.

 

 Imate li kožnih problema, prirodni pristup zahtijeva strpljenje, a kremu treba nanositi  nekoliko puta dnevno. Nije dovoljno jedanput namazati. Na svoje lišajeve kremu nanosim sigurno 5 puta dnevno. Potrebna je vrlo mala količina kreme. Porezotinu na prstu sam mazala samo 3 dana, u potpunosti je nestala. Evo, danas sam prolila vrući kakao po ruci, odmah se pojavilo crvenilo. Namazala sam opekotinu ovom kremom i za par minuta crvenilo i bol su nestali!

Koža je osjetljiv organ i ako nanosite agresivne preparate, kemikalije, uzvratit će vam iritacijom, crvenilom, svrbežom. Njegujete li ju prirodnim, čistim preparatima, bit će meka, glatka, jednom riječju – zdrava. Naravno, pritom ne smijete zaboraviti ni nahraniti kožu iznutra…

Piše: Sanja Bregović