Jelenjak

Latinski Asplenium scolopendrium

Porodica slezenice, Aspleniaceae

Narodna imena: obični jelenak, jelenski jezik, jelenja paprat, jelenak, jezičec, jelenje uho, slezeničnjak, slezenjaš, školopendra

Obični jelenjak ili jelenski jezik je zimzelena trajna biljka iz iz porodice slezenica. Jelenjak je dobio  ime zbog izgleda lista koji podsjeća na jelenski jezik, a u prijevodu s grčkog (Asplenium) znači bez slezene. Njime se u davnini liječilo upalna stanja slezene (splenopatija).Osim što se uzgaja  kao ukrasna biljka, jelenjak biljka također ima ljekovita svojstva.

 

S obzirom na to da sve vrste paprati u prirodnom okruženju rastu u vlažnim šumama, ovim je biljkama za rast potrebno dovoljno vlage, zbog čega ih moramo i često zalijevati. Najbolje će uspijevati na svijetlom mjestu u vrtu ili u sobi, ali nikako ne smiju biti izloženi direktnom suncu.

jelenjak

Ljekovitost

Jelenjak djeluje kao jak diuretik, dijaforetik i adstrigent te se rabi u terapijama pročišćavanja cijelog organizma, odnosno detoksikaciju u kojoj izaziva jače mokrenje i znojenje. U narodnoj medicini koriste se listovi kao dobar lijek za bolesti mjehura i mokraćnih puteva, za čišćenje, izbacivanje sitnih kamenaca i pijeska te kod raznih infekcija, urinarne inkontinencije. Listovi se koriste kod bolesti jetre i slezene za pročišćavanje i bolji rad. Biljka se koristi kod visokog tlaka (hipertenzije), bolesti želuca i crijeva (i to naročito kod tegoba s probavom, proljeva, krvavog proljeva i dizenterije), bolesti pluća i dišnih puta (tuberkuloze, bronhitisa, kroničnog bronhitisa te katara dišnih puteva, prehlada, kašlja, iritabilnog kašlja), kod alergije, depresije, noćnih mora, hormonalnih poremećaja, reumatizma.

 

Jaki čaj pripremamo tako da stavimo 2 jušne žlice bilja na 2 dl vode.

jelenjak

Piše: Sunčica Pećnjak