Izrada vlastite kozmetike

Put do ljepote je vrlo jednostavan i nije preskup. Nema potrebe kupovati skupe kreme protiv bora. Sami možete izraditi sve potrebne preparate za njegu kože, od prirodnih sastojaka, bez opasnih kemikalija, emulgatora, sintetičkih mirisa, koji su u kupljenoj kremi potrebni da neutraliziraju smrad kemikalija koje se koriste za izradu kreme. Prvenstveno je važno proizvođaču kreme da ta krema može stajati nekoliko godina, odnosno, da se ne pokvari, da ne poplesnjivi, mora imati savršenu teksturu i predivan miris, na koži mora stvarati privid glatkoće, a većinu sastojaka čine voda, glicerin i alkoholi.

Na tržištu...

Pojedini proizvođači imaju prijavljene patente (spojeve), koje koriste u kremama, a to su ustvari sastojci koji se preradbom u tvornici izdvajaju iz pojedinih sirovina, osiromaše ju na taj način, npr. iz zobi se izdvajaju zobene klice i prerađene se koriste u kremama protiv bora. Osiromašena namirnica ide u prodaju kao "hrana", da bi nas prehrana temeljena na takvim namirnicama činila bolesnima, neuhranjenima, i tjerala nas da kupujemo skupe dodatke prehrani, kako bismo manjkove nadoknadili, naravno, i lijekove. Usput, takve sintetičke nadopune nemaju nikakav učinak. Dodaci prehrani koji su cjelovita hrana, prava su dopuna, najbolji izbor. Cjelovito znači da iz toga nije ništa izdvojeno, da nije rafinirano, izbjeljivano, hidrogenizirano (proces u kojem se koriste opasne kemikalije), jednom riječju, da nije procesuirano u tvornici.

Patentirani spojevi u skupim kremama sadržani su u vrlo malim količinama, kreme uz to sadrže i niz opasnih tvari, parabene naročito, oni su ti koji omekšavaju kožu, ali kad uđu direktno u krv preko kože, počnu se ponašati kao hormoni (estrogen). Nakon višegodišnjeg korištenja takvih krema, može doći do hormonalne neravnoteže. Od ulja koja se koriste u kremama najčešće je to sojino, vrlo jeftino ulje, najčešće dobiveno od genetski modificirane soje. Posebno moramo paziti kod naše djece, da ih ne izlažemo od rođenja (i ranije) opasnim kemikalijama.

Naravno, na tržištu se mogu naći dobre, kvalitetne kreme, no, ne znam kakav je njihov dugoročni učinak na kožu i na zdravlje općenito. Po čemu, uopće, znamo da je krema kvalitetna? Po cijeni? Proizvođaču? Reklami za taj preparat? Što je više reklame u medijima, veću cijenu kupac plaća, dakle, više reklame bi značilo slabiju kvalitetu proizvoda… Koristila sam mnoštvo krema, u ranoj mladosti sam više krema bacila, nego koristila, sve su mi smetale, izazivale svrbež, iritaciju, crvenilo. Do nedavno sam koristila kreme od dva proizvođača, mogu samo reći da nisam oduševljena njima, ali nisu ni loše. Kad sam izradila svoju emulziju za lice, tada sam bila oduševljena.

izrada domaće kozmetike

Na gornjoj slici je prirodna kozmetika, mojih ruku djelo. Sam svoj majstor. Cijena – povoljna. Učinak – meka i glatka koža bez iritacija. Kad se usavršite u izradi, napravite nekoliko različitih krema, losione za tijelo, pilinge i razne maske, možete izraditi i predivne, vrlo korisne poklone za drage osobe. Naravno, očekuje se da znate i njihov tip kože…

Gdje i kako nabavljati sirovine

Gdje i kako nabavljati sirovine za kreme i losione? Do sada sam se dobro snalazila, no, i dalje tražim nove izvore. Maslinovo ulje sam kupila na Pašmanu, dakle, domaće, ne znam kako ću dalje, vjerojatno će mi poštom slati s Pašmana. Ostala ulja (ulje avokada, ulje od koštica marelica, ricinusovo) kupila sam u Kemigu, cijene mi se čine povoljne. Kod njih sam kupila i podosta ambalaže za kreme i sl.: staklene bočice svih veličina, s čepovima raznih namjena, zatim lončiće za kreme, a imaju ih raznih, zatim tube za paste za zube itd. Glicerin sam također kupila u Kemigu, 1 kg je po cijeni od 24 kn. Pčelinji vosak, koristim žuti, jer predivno miriši, kupila sam kod pčelara na tržnici u Varaždinu, po vrlo povoljnoj cijeni. Aloa vera gel naručila sam online od ljekarne Coner, poštarina im je 12 kn, a sve proizvode možete pregledati na njihovoj Internet-stranici. Zelenu glinu možete kupiti u većini trgovina, ima ih više vrsta. Ovu koju sam ja kupila je ventilirana, sitna.

Sirovine za vaše buduće preparate nije, dakle, problem kupiti, povoljnih su cijena, sve trgovine i poštom šalju, tako da ne morate nikud ići. Jedino u početku, kad nabavljate, potrebno je nešto više novaca. Uvijek je dobro kupiti veća pakiranja i punjenja, povoljnije je. U svojim kreacijama preparata koristite onda one sirovine koje imate.

Macerati

Macerati su nešto posebno. Napravila sam ih ovo ljeto mnoštvo, koristila sam sunce dok ga je bilo, jer mislim da je biljke najbolje macerirati na suncu, ono uništava sve mikroorganizme i bakterije koji bi bili krivci za kvarenje ulja, a i sunčeva energija tada se nalazi u tom ulju, pa je to još jedan od razloga za odličan učinak ulja. Zbog toga vjerujem samo svojim maceratima, za kupljene ne znam kako su dobiveni i kakvo je bazno ulje korišteno. Možete kupiti gotove macerate, no, najveći ih je izazov napraviti kod kuće. Proces traje 40 sunčanih dana, rezultat su ulja predivne boje, ne moraju biti ugodnog mirisa, nije ni bitno, ljekovita su, mogu se direktno koristiti za njegu tijela. Savršena sirovina za izradu losiona i krema, samo su vam potrebni zgušnjivači, veziva. Najčešće su to pčelinji vosak i stearinska kiselina. Oni se koriste i za povezivanje uljne i vodene komponente kod izrade losiona za tijelo ili lice. Kremu zgušnjavate sa pčelinjim voskom, a ako želite hidratantnu, a ne masnu kremu, dodajete aloa vera gel ili vodicu od neke biljke.

Morate znati...

Cijena jedne kreme ili losiona, koje ste sami izradili, vrlo je niska, no, ono što ste dobili na kraju, nema cijenu.

Istina, treba se potruditi. Najlakše je kupiti preparat u trgovini. Vjerujte, proizvođačka cijena većine krema je i niža od kreme kućne izradbe! Cijenu koju kupac plaća podiže nekoliko marži i porez, naravno.

Kad krenete s izradom, jednostavno ne možete prestati, čak i onda kad nešto ne uspije, nema veze. Započnete s jednostavnim kremicama, ili slijedite recepte, kasnije sami počnete smišljati razne kombinacije.

 

Sve što izradite, morate znati, nema dugi rok trajanja. Do sada se pokazalo da sve izrađeno na uljnoj bazi može stajati i na sobnoj temperaturi, no, ako sadrži vodu, rok trajanja je vrlo kratak i mora se preparat čuvati u hladnjaku. Rješenje je da se izradi mala količina preparata, tako da ga potrošite u mjesec dana. Nakon toga ponovo ga izradite. Rok trajanja ulja je godinu dana. Trajnost preparata možete produžiti nekom tinkturom ili jednostavno, alkoholom. Tinktura se ne dodaje u kreme s uljnom bazom, kod njih je pčelinji vosak (najbolje nerafinirani), najbolji konzervans.

 

Najveći užitak je koristiti preparat za njegu vlastite izrade, pogotovo ako je učinkovit. Nakon toga možete krenuti i poklanjati ih dragim osobama. Koliko će one to cijeniti, pokazat će vrijeme, ali nije ni bitno. Bitno je vaše zadovoljstvo.

Piše: Sanja Bregović