Cikorija

Latinski: Cichorium intybus

 

Drugi nazivi: konjogriz, vodopija, cikorija, vodoplav, golica, gologuza, želtenica, žučanica, jandrešica, kažiput, konjska trava, modrica, plavo cvet, plavulja, podrožnik, radić, sunčevo cvjeće, cigura, cilkorija, cikora, san toga, šurlin

 

Svi znamo za prekrasne plave cvijetove koje nalazimo posvuda. Ta biljka nije zahtjevna i niče posvuda, čak sam je primjetila na zagrebačkom kolodvoru. Zove se cikorija ili vodopija i ako niste znali, ljekovita je i hranjiva.

 

Bliska srodnica maslačka, ima sličan ukus kao on i gotovo istovjetno djelovanje na organizam. Raste uz puteve, na livadama, i zapuštenim mjestima. Voli siromašna i pjeskovita zemljišta, tamo gdje maslačka ima malo ili nimalo.

Zahvaljujući ovoj komplementarnosti, svuda u prirodi možemo se poslužiti prijatno gorkom tamnozelenom salatom koja uređuje probavu, čisti žuč i izbacuje višak vode iz organizma.

cikorija

Mlado lišće cikorije bere se u travnju i svibnju. Sliči na lišće maslačka i također luči bijelo "mlijeko", a razlikuje se po rijetkim grubim dlakama i ponekad crvenkastim lisnim žilicama. Najbolje i najkorisnije je jesti ga svježeg, sâmo ili pomiješano sa drugim biljem, ali se kuhanjem na pari priprema i kao varivo ili ukusan prilog za druga jela.

 

Početkom ljeta iz prizemne rozete se dižu uvis gole cvjetne stabljike. Sve dok ne otvrdnu i ne procvjetaju mogu se brati i jesti. Uhvate se za gornji kraj i otkidaju iznad mjesta na kome postaju tvrde. Mogu se samo nasjeckati i pripremiti kao salata, ili kratko obariti i spremiti slično kao šparoge: sa maslacem, jajima, graškom, krumpirom... Cvjetovi koji pristižu kasnije (a otvaraju se po sunčanom danu) također su jestivi, ali se ne mogu pohvaliti posebnim ukusom.

Korijen se bere u jesen, kada se biljka povuče pod zemlju. U zapadnoj Europi od njega se kuhaju variva, kao od drugog korjenastog povrća. "Kava" se pravi tako što se opran korijen očisti i nareže na kockice koje se prže na suhoj tavi ili peku u pećnici dok ne zamirišu i dobiju zagasito smeđu boju. Ohlađene se melju blenderom ili mlinom za običnu kavu. Može se promiješati sa "kavom" od korijena maslačka i čička.

Ljekovitost

Veoma je korisna ljekovita biljka za rad jetre i žučnog mjehura te potiče rad metabolizma. To je gorka biljka, a ta gorčina godi za želudac, slezenu, jetru i žuč. Za lijek se sakuplja korijen. U narodnoj medicini upotrebljava se, međutim, čitava biljka - korijen, list i cvijet. Ima svojstvo diuretika, a dobra je za liječenje reume jer uklanja mokraćnu kiselinu. Konzumiranjem ove biljke potičemo izlučivanje nagomilanih otrova iz tijela i na neki način obnavljamo krv, slično kao i maslačak. Dobro djeluje na normaliziranje probave. Pomaže u liječenju žutice i anemije. Svježi sok dobro je sredstvo za poboljšanje rasta kose.

cikorija

Piše: Sunčica P.