Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies ili američki keksi su savršeno ukusani keksi ako ih spremite po ovom receptu. Četiri su osnovne namirnice: brašno, maslac, šećer, jaja i čokolada. Nije sve isto koje varijante tih namirnica koristite. Nije isto ako upotrijebite isključivo bijeli šećer. Također nije isto ako koristite samo bijelo brašno. Nekoliko detalja čini ovaj keks božanstvenim. Nije slučajno da je ovaj keks toliko popularan!

 

Volim ovaj ležeran, neuredan i savršeno ukusan keks. Da biste zaista dobili takav okus, trebate paziti na slijedeće. Kod brašna koristite smjesu polubijelog i glatkog. Polubijelo brašno ima više proteina, a time i glutena pa je keks rastezljiviji. Za šećer koristite smjesu tamnog muscovado šećera i bijelog šećera. Bijeli šećer će doprinijeti da se kolač lijepo širi, u lijepi oblik, a smeđi šećer će dati neodoljivi okus. Neodoljivom okusu će dprinijeti dodatak esprsso praha i naribane čokolade. Jedan dio čokolade se reže da bi se što bolje povezao s ostalim sastojcima. Drugi dio čokolade u obliku kapljica je više zbog izgleda. Za maslac nije važno da li ga upotrebljavate sobne temperature ili ga otapate. Najlakše ga je otopiti. Dok ga topite zagrijte ga do vrenja da malo potamni i promijeni boju.

zobeni keksi

Sastojci

  • 125 g polubijelog brašna
  • 95 g bijelog glatkog brašna
  • 1 mala žličica sode bikarbone
  • pola male žličice soli
  • 250 g maslaca
  • 2 žlice vode
  • 220 g tamnog smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica espresso praha
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 85 g čokoladnih kapljica
  • 130 g narezane čokolade

Priprema

Pomiješajte sva brašna, sol i sodu bikarbonu te ostavite sa strane.

 

Maslac otopite u široj zdjelici. Šira zdjelica znači brži proces. Pustite da zavrije i da voda iz maslaca počne isparavati. Možda će malo i pjeniti. Cilj da maslac malo potamni. Kada maslac dobije tamniju boju pustite da se ohladi i nadodajte mu oko 2 žlice vode. Ukupna tekućina maslaca i vode mora biti 240 ml.

 

U novu zdjelu stavite sve šećere, espresso, vaniliju i skuhani maslac. Dobro izmiješajte mikserom. Dobit ćete najukusniju gustu kremu. Dodajte jaje i žumanjak te pomiješajte. Postepeno dodavajte smjesu brašna dok se sve lijepo ne poveže

 

Narežite čokoladu na krupno te je dodajte smjesi. Dodajte i čokoladne kapljice.

 

Smjesu vadite vadilicom za sladoled i stavljajte na masni papir. U kolače možete još utisnuti čokoladne kapljice zbog izgleda. Kekse razmaknite barem 8 cm jer se jako šire. Optimalno bi bilo ostaviti kolače 1 sat  u hladnjaku, ali nije nužno i sigurno ne možete toliko čekati.

 

Zagrijte pećnicu i stavite peći 12 - 14 minuta na 180°C. Pazite da ne zagore jer je kod tamnih kolača jako teško vidjeti kad su dovoljno pečeni. Uživajte!

Piše: Enia P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/17