Boražina

lat. Borago officinalis

 

Nazivi: ljekoviti oštrolistac, buražina, buraža, poreč, boreč, volujsko uho

 

Boražina je biljka prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama. Vrlo je cijenjena u narodnoj medicini, a danas se kultivira i za medicinsku i za kulinarsku upotrebu. 

 

Boražina je najbolji izvor gama-linolenske kiseline GLA (omega-6) i sadrži najveću koncentraciju ove kiseline u prirodi. Noćurak je dobro poznati izvor ove kiseline, ali boražina u odnosu na noćurak sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina. Gama-linolenska kiselina ima dokazano djelovanje na upalu. Stoga se ulje boražine preporučuje za ublažavanje bolova i natečenosti kod artritisa. Koristi se u tretmanima raznih kožnih problema (atopijski dermatitis, psorijaza) te kao pomoć u liječenju upale pluća i dišnih putova. Primjenjuje se i za olakšavanje tegoba menopauze, bolnih menstruacija i policističnih jajnika. Oleinska kiselina iz ulja pridonosi njegovom utjecaju na snižavanje razine kolesterola u krvi.

 

Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije. Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.

boražina

Ljekovitost

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema.

 

Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje  suvišne tekućine iz organizma.

 

Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.

 

Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ. 

 

Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine. 

 

Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.

 

Regulira rad hormona kod žena. Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.

 

Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti. Poboljšava apsorpciju željeza.

 

Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.

 

Možda najpoznatiji efekt uživanja u ovoj jestivoj biljci je dobro raspoloženje, odmah, isti čas nakon konzumacije. Od davnina se koristila kao blagi antidepresiv koji ne izaziva naviku, pa čak se spominje i kao biljka koja daje hrabrost, u kontekstu rimskih osvajanja. Danas bi mogla naći primjenu pred ispite koji izazivaju tremu, ili u jutrima nakon burne noći kada nam treba hitan oporavak.  

boražina

Upotreba

Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. .Listovi su jestivi, okusom su slični krastavcu a koriste se sirovi u salatama ili kao začin drugim jelima. Beru se dok su još mladi i prije nego što se pojave cvjetni pupoljci. Stariji listovi su deblji, dlakaviji i neprikladni za jelo. Cvjetovi su također jestivi, slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.

Cvijet i list, osim za jelo, možemo koristiti i za čaj. Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi.

 

Čekinjasto dlakavi mesnati i pomalo grubi listovi što teksturom naličja vizualno podsjećaju na kelj, izgledom ne izazivaju apetit. Posve je druga priča ako ih sameljemo ili skuhamo. Oštre dlačice netragom nestanu. Danas svi imamo blendere pa možemo uživati i u razvijenijim listovima i dlačice se apsolutno nestanu. Također, termičkom obradom dlačice nestaju. To je česta priča s mnogim sličnim biljkama.

Uzgoj

Prirodno stanište boreča je Mediteran. Uz dalmatinsku obalu ga nalazimo samoniklog po zapuštenim površinama koje nije zauzela makija. To je i vrtna, i ne samo ukrasna biljka. U mnogim se zemljama uzgaja kao povrće. Sjeverni dio Španjolskena je primjer uzgaja boreča zbog debelih, sočnih peteljki koje koriste u slatkim, ali i u slanim jelima.

 

Boražina se sije na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu,  u proljeće ili u jesen. Dovoljno je donijeti par biljki u vrt i svake godine ćete imati ovu biljku. Svake godine boražina se sama zasijava i niče u vrtu.

 

Koristite boražinu kao divlje povrće. Kada nikne, ostavite je da raste i koristite njene blagodati. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika.

boražina

29.05.2020.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/4