Banana kocke - bez glutena

Jede vam se nešto slatko, čokoladno i sočno. Želite izbjeći brašno, gluten, bijeli šećer. Slastice zaista ne moraju biti nezdrave.  Evo jednostavnog i zdravog  recepta na bazi, banana, kakaa, prosa i zdravih sladila. Upotrijebila sam proseno brašno jer je to bezglutensko brašno i čini mi se odličnim izborom za kolače. Ako nemate proseno brašno, upotrijebite bilo koje zdravije brašno. To može biti pirovo brašno, zobeno, raženo... Pirovo i raženo brašno su glutenska brašna, ali ipak zdravija u odnosu na izmanipulirana, pšenična brašna.

banana kocke
suhi sastojci
  • 150 g prosenog brašna
  • 50 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
mokri sastojci
  • 50 g otopljenog kokosovog ulja
  • 2 jaja
  • 60 tamnog muscovado šećera
  • 60 g meda
  • 3 banane
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke. Grudice razbijte prstima tako da se sve dobro pomiješa.

 

U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke. Najprije otopite kokosovo ulje i dodajte sladila, jaja i vaniliju. Banane dobro skašite zajedno sa sokom od pola limuna. Smjesu banana dodajte mokrim sastojcima.

 

Spojite suhe i mokre sastojke. Sve dobro promiješajte. Stavite peći na 180°C oko 35 minuta.

Piše: Sunčica P.