Balzam od smilja

Balzam od smilja vraća kožu u potpunu ravnotežu. Savršenstvo za njegu kože. Izrađuje se od macerata smilja i to je najjednostavniji način da upotrijebite macerat smilja. 

 

Macerat se primjenjuje za tretiranje zrele i suhe kože, te kože sklone upalama. Premda je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja (balansira pigment kože i na taj način pomaže kod raznih mrlja na koži.) i drugih znakova starenja. Poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje donosi koži. Liječi razne ožiljke na koži, zaustavlja krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo, potiče proizvodnju kolagena, pomaže liječenju akni, strija, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rozacee, popucalih i lomljivih kapilara, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatskih bolesti, alergija i virusnih oboljenja, liječi hematome i varikozne vene, djeluje kao prirodni analgetik, smanjuje bol u mišićima, upale te poboljšava cirkulaciju, smanjuje bol i oticanje hemoroida. Samu izradu macerata pogledajte u ovom članku

krema os smilja

Kao miris u ovom balzamu sam koristila eterično ulje ružmarina. Kako je eterično ulje smilja skupo, dobro će ga zamijeniti upravo eterično ulje ružmarina. Ružmarin i smilje se dobro slažu i nadopunjuju, a tako i njihovi mirisi.  Ružmarin komponentu će pojačati dodatak CO2 ekstrakta ružmarina koji ima jaki antioksidativni učinak pa time dobro čuva i konzervira kremu na prirodan način. C02 ekstrakt nije neophodan sastojak i slobodno ga preskočite ako ga nemate.

 

Izraz krema podrazumijeva vodenu i masnu fazu koje su spojene emulgatorom. Kako je ovdje prisutna samo masna faza, ovaj pripravak nazivamo balzam. Ujedno i najjednostavniji način korištenja macerata.

Sastojci

  • 90 g macerata smilja
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 20 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 4 - 5 kapi CO2 ekstrakta ružmarina

balzam od smilja

Smilje sa brala prošle godine u 6. mjesecu. Kroz cijelu jesen i zimu se smilje otapalo u maslinovom ulju. Nije nužno toliko čekati (minimalno je 40 dana), 

balzam od smilja

Tek sada, pred kraj zime krenula sam procijediti ovaj macerat. Koristila sam čistu gazu kako bih mogla što bolje procijediti ovaj dragocjeni sadržaj.

 

balzam od smilja

Cijeđenjem sam dobila macerat predivne, jake žute boje. Savršena i vrijedna sirovina. Cijedila sam odmah u laboratorijsku čašu kako bih mogla odmah nastaviti s daljnjom izradom.

 

balzam od smilja

Laboratorijsku čašu s maceratom uronila sam u kupelj s vodom. Vodu sam zagrijala tek toliko da su se počeli stvarati mjehurići (otprilike 70 - 75 °C). Dodala sam izvagani vosak i pomalo miješala s malim mikserom. (Bit će dobar i mikser za kapučino ako nemate baš ovaj za izradu krema.)

 

balzam od smilja

Kada se vosak otopi, izvadite laboratorijsku čašu iz kupelji. dodajte eterično ulje ružmarina te CO2 ekstrakt ružmarina. Dobro promiješajte malim mikserom. Prelijte u prikladne posudice i pustite da se balzam ohladi.

 

Pogledajte tu predivnu žutu boju balzama!

 

CO2 ekstrakt ružmarina - prirodni konzervans i antioksidans

Dobiva se tekućom ekstrakcijom prirodnim ugljičnim dioksidom i malim količinama alkohola. Ima antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje za sprečavanje oksidacije u kozmetičkim i prehrambenim proizvodima, te za antioksidativnu njegu kože.

Ružmarin je poznat kao biljka sa iznimno visokim udjelom antioksidansa u eteričnom ulju. Zbog visokih koncentracija polifenolnih spojeva posjeduje izrazita antioksidativna svojstva. Za otkrivenu inhibiciju formiranja štetnih spojeva najvažnije su karnozinska i ružmarinska kiselina, te spojevi karnozol i rozmanol.

Doziranje: od 0,05 do 0,4 %

Piše: Sunčica P.