Macerat smilja

Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Nakon određenog vremena, ulje izvlači ljekovita svojstva iz biljke. Smilje odlično ispušta i otapa ljekovite tvari u ulju i zato su ti macerati izuzetno važni i ljekoviti. Najlogičniji izbor za otapanje smilja je maslinovo ulje jer potječu iz istog podneblja, iako se naravno mogu upotrijebiti i druga bazna ulja.

macerat smilja

Djelovanje

Macerat se primjenjuje za tretiranje zrele i suhe kože, te kože sklone upalama. Premda je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja (balansira pigment kože i na taj način pomaže kod raznih mrlja na koži.) i drugih znakova starenja. Poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje donosi koži.

Liječi razne ožiljke na koži, zaustavlja krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo,  potiče proizvodnju kolagena, pomaže liječenju akni, strija, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rozacee, popucalih i lomljivih kapilara, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatskih bolesti, alergija i virusnih oboljenja, liječi hematome i varikozne vene, djeluje kao prirodni analgetik, smanjuje bol u mišićima, upale te poboljšava cirkulaciju, smanjuje bol i oticanje hemoroida.

Priprema

Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Tada se vršni dijelovi biljke ili sami svježi cvjetovi zgnječe u mužaru ili rukama kako bi se potaknulo izvlačenje eteričnih sastojaka te se s njima napuni čista staklena posuda. Beru se što mlađi cvjetovi, tek otvoreni ili još u pupoljcima. Biljni sastojci se preliju hladno prešanim uljem (bademovim, maslinovim, uljem koštica marelice ili uljem grožđa) tako da je sloj ulja do tri prsta iznad biljne mase te se potom zatvori poklopcem i posuda se stavlja na suncu otprilike 6 tjedana uz svakodnevno protresanje.

macerat smilja

Daljnja upotreba macerata smilja je velika. Obično se koristi za izradu krema i drugih kozmetičkih pripravaka. Sve o ljekovitosti smilja i samoj biljci pročitajte u ovom članku.

Piše: Sunčica P.