Macerat smilja

Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Nakon određenog vremena, ulje izvlači ljekovita svojstva iz biljke. Smilje odlično ispušta i otapa ljekovite tvari u ulju i zato su ti macerati izuzetno važni i ljekoviti. Najlogičniji izbor za otapanje smilja je maslinovo ulje jer potječu iz istog podneblja, iako se naravno mogu upotrijebiti i druga bazna ulja.

macerat smilja

Djelovanje

Macerat se primjenjuje za tretiranje zrele i suhe kože, te kože sklone upalama. Premda je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja (balansira pigment kože i na taj način pomaže kod raznih mrlja na koži.) i drugih znakova starenja. Poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje donosi koži.

Liječi razne ožiljke na koži, zaustavlja krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo,  potiče proizvodnju kolagena, pomaže liječenju akni, strija, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rozacee, popucalih i lomljivih kapilara, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatskih bolesti, alergija i virusnih oboljenja, liječi hematome i varikozne vene, djeluje kao prirodni analgetik, smanjuje bol u mišićima, upale te poboljšava cirkulaciju, smanjuje bol i oticanje hemoroida.

Priprema

Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Tada se vršni dijelovi biljke ili sami svježi cvjetovi zgnječe u mužaru ili rukama kako bi se potaknulo izvlačenje eteričnih sastojaka te se s njima napuni čista staklena posuda. Beru se što mlađi cvjetovi, tek otvoreni ili još u pupoljcima. Biljni sastojci se preliju hladno prešanim uljem (bademovim, maslinovim, uljem koštica marelice ili uljem grožđa) tako da je sloj ulja do tri prsta iznad biljne mase te se potom zatvori poklopcem i posuda se stavlja na suncu otprilike 6 tjedana uz svakodnevno protresanje.

macerat smilja

Daljnja upotreba macerata smilja je velika. Obično se koristi za izradu krema i drugih kozmetičkih pripravaka. Sve o ljekovitosti smilja i samoj biljci pročitajte u ovom članku.

23.06.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.5 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14