Uljna komponenta pločica

 

Šamponske pločice su osnovno sredstvo za prirodnu njegu kose. To su sapuni koji se izrađuju hladnim postupkom ali sa određenim razlikama u receptu. Sapuni za ruke ili tijelo jednostavno se ne mogu primijeniti na kosu bez dodatnih zahvata u receptu. Koža na tjemenu je posebno osjetljiva i traži kvalitetnija sredstva njege. Hladni postupak je najbolji za izradu takve kozmetike jer najbolje čuva hranjiva bogatstva visokovrijednih ulja, ali ljekovita svojstva biljki dodanih u cijeli postupak.

 

Masnoće koje koristite kod šamponskih pločica su posebna priča. Radi se o redom visokovrijednim uljima što neminovno povlači i "skupim" uljima. Kod šamponskih pločica morate paziti na nekoliko važnih momenata:

 

Pjenušavost: šamponska pločica mora proizvoditi dosta pjene da bi uspjela oprati kosu. Kosu, a pogotovo dugu kosu je nemoguće oprati bez bogate pjene. Bogatu pjenu daje: kokosovo, ricinusovo, ulje trešnjinih, palminih sjemenki i slično. Gotovo svaka šamponska pločica stoga sadrži kokosovo ulje

 

Tvrdoća: šamponska pločica mora biti tvrda. Ako je šamponska pločica mekana, imat ćete po kosi odlomljene mrvice sapuna koje će se uplesti u kosu. Jako teško ćete to uspjeti isprati. U šamponske pločice se za tu namjenu stavlja kokosovo ulje, palmino ulje, kakao maslac, shea maslac, maslinovo ulje koji daju tvrdi sapun.

 

Njega: dodatna ulja koja njeguju kožu tjemena i nezaobilazna su u šamponskoj njezi su: bučino ulje, jojoba ulje, hladno prešano suncokretovo ulje, bademovo ulje, avokado ulje.

šamponske pločice

 

Kada kreirate recept uvijek morate paziti da ako stavljate ulja manje pjenušavosti, da stavite za protutežu ulja visoke pjenušavosti. Također, ako stavljate ulja koja tvore meke sapune, da u jednakom omjeru dodajete masnoće za tvrdi sapun.

Na kraju mogu reći da ulja koja simboliziraju njegu kose i koja ćete najčešće upotrijebiti su: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ricinusovo ulje.

Piše: Sunčica P.