Uljna komponenta pločica

 

Šamponske pločice su osnovno sredstvo za prirodnu njegu kose. To su sapuni koji se izrađuju hladnim postupkom ali sa određenim razlikama u receptu. Sapuni za ruke ili tijelo jednostavno se ne mogu primijeniti na kosu bez dodatnih zahvata u receptu. Koža na tjemenu je posebno osjetljiva i traži kvalitetnija sredstva njege. Hladni postupak je najbolji za izradu takve kozmetike jer najbolje čuva hranjiva bogatstva visokovrijednih ulja, ali ljekovita svojstva biljki dodanih u cijeli postupak.

 

Masnoće koje koristite kod šamponskih pločica su posebna priča. Radi se o redom visokovrijednim uljima što neminovno povlači i "skupim" uljima. Kod šamponskih pločica morate paziti na nekoliko važnih momenata:

 

Pjenušavost: šamponska pločica mora proizvoditi dosta pjene da bi uspjela oprati kosu. Kosu, a pogotovo dugu kosu je nemoguće oprati bez bogate pjene. Bogatu pjenu daje: kokosovo, ricinusovo, ulje trešnjinih, palminih sjemenki i slično. Gotovo svaka šamponska pločica stoga sadrži kokosovo ulje

 

Tvrdoća: šamponska pločica mora biti tvrda. Ako je šamponska pločica mekana, imat ćete po kosi odlomljene mrvice sapuna koje će se uplesti u kosu. Jako teško ćete to uspjeti isprati. U šamponske pločice se za tu namjenu stavlja kokosovo ulje, palmino ulje, kakao maslac, shea maslac, maslinovo ulje koji daju tvrdi sapun.

 

Njega: dodatna ulja koja njeguju kožu tjemena i nezaobilazna su u šamponskoj njezi su: bučino ulje, jojoba ulje, hladno prešano suncokretovo ulje, bademovo ulje, avokado ulje.

šamponske pločice

 

Kada kreirate recept uvijek morate paziti da ako stavljate ulja manje pjenušavosti, da stavite za protutežu ulja visoke pjenušavosti. Također, ako stavljate ulja koja tvore meke sapune, da u jednakom omjeru dodajete masnoće za tvrdi sapun.

Na kraju mogu reći da ulja koja simboliziraju njegu kose i koja ćete najčešće upotrijebiti su: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ricinusovo ulje.

15.07.2017.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Postovanje, imam namjeru da napravim prvu samponsku plocicu za sebe. Prirodna sam plavusa, svilena kosa, tanka dlaka, duga, normalno tjeme. Smislila sam recept, koristila sam i vas kalkulator. -maslinovo ulje 10 g -kokosovo ulje 10 g -bademovo ulje 10 g -ricinusovo ulje 10 g -luzina 5,50 g -tekućina 13,20 g caj od kamilice u destiliranoj vodi U gotovu smjesu dodati: -ulje jojobe i avokada 2g -etericno ulje limuna 10kapi Bila bih zahvalna kad bi mi neko pomogao da ispravim/usavrsim recept.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1