Tekući sapun od ostataka sapuna

Za izradu ovog sapuna trebate ostatke tvrdog sapuna, treba vam malo vremena i nikakvo poznavanje kemije. Inače ne kupujem tvrdi sapun, izrađujem ga sama, koristimo ga i za  kosu i za tijelo, tako da imam ostataka taman toliko da izradim dovoljno tekućeg sapuna za pranje ruku, može se koristiti i kao gel za tuširanje, a i nema boljeg sredstva za pranje krpe koju koristite za čišćenje i brisanje. Ruke ostavlja savršeno čistima, njeguje kožu, čini ju mekom i ne isušuje. Definitivno štedi kućni budžet. Ideja za recept je potekla iz jedne knjige. 

tekući sapun kućne izrade

Probala sam izraditi tekući sapun od ostataka kupljenih sapuna, no, neki su mi se stvrdnuli previše, pretvorili u gel masu koja nikako nije mogla kroz pumpicu. To ovisi od čega je sapun napravljen, tako da jedino od sapuna koji je napravljen od natrijevog hidroksida, ulja i iscrpine biljaka (vode) ispadne gusti tekući sapun, ali ne pregust.

Sastojci

  • 50 g ostataka tvrdog sapuna
  • 6 dl destilirane ili izvorske vode
  • 10 ml glicerina – omekšava i njeguje kožu
  • 1 žličica šećera – čuva miris eteričnih ulja
  • 1 žličica sode bikarbone – omekšava kožu, neutralizira bakterije i gljivice
  • 15 kapi eteričnog ulja lavande – daje predivan miris sapunu i njeguje kožu
  • 10 kapi eteričnog ulja čajevca – djeluje antivirusno, antibakterijski, protugljivično, njeguje suhu, ispucalu kožu, kožu sklonu lišajevima i ekcemu

 

narezati sapun

Sapun sitno narezati.

otopiti sapun

Vodu i sapun zagrijavati i kuhati dok se sapun ne otopi.

dodati šećer, sodu, glicerin, eterična ulja

Sapun prelijati u drugu posudu, umiješati šećer, sodu i glicerin i ostaviti ga da se skoro  ohladi.

Na kraju umiješati eterična ulja.

gotov tekući sapun

Ohlađeni sapun uliti u bočice s pumpicom. Sapun će se u potpunosti ohladiti tek nakon  par sati, promijenit će boju u bijelu. Gotov sapun treba povremeno protresti, a ako je   pregust, dodati mu malo vode i protresti bočicu.

 

 

Ekoloških tekućih sapuna ima za kupiti, 400 g je oko 15 kn, dok mene ovaj ne košta ni polovicu od toga. Bočicu s pumpicom sačuvala sam od kupljenog sapuna, a može se iskoristiti bilo kakva bočica s pumpicom. Običnih tekućih sapuna ima i po 8 kn za pola litre, no, sastojci takvih sapuna moraju vas odbiti od kupnje, ako čitate sastojke. Jedan od njih je natrij-lauril sulfat, u prijevodu deterdžent, odnosno kemikalija koja pjeni sapun i koja se ne može isprati s kože, ostaje i djeluje kroz kožu i krv na hormone. Tu su i derivati nafte, parfem i razni alkoholi. Laik sam po pitanju svih tih sastojaka, znam toliko koliko pročitam na internetu i u knjigama, no, definitivno znam što je za mene i moju obitelj najbolje.

Piše: Sanja Bregović