Biljni šampon

šampon za kosu

Dugo sam tražila način izrade šampona za kosu. Cilj mi je bio pronaći recept u kojem možete koristiti biljne čajeve kao podlogu za šampon. Uvijek sam gledala biljne šampone, ali uglavnom s nijednim nisam zadovoljna. Ne vjerujem u postojanje nikakve biljne baze kod komercijalnih šampona. Postoje oni skupi biljni šamponi tipa L'occtane ili Clorane, međutim i sami znate koliko koštaju. Bočica takvih šampona stoji oko 100 i više kuna.

Kvalitetu ne možete pronaći po pristupačnoj cijeni, ali je možete sami napraviti.

Sastojci

  • 400 ml tekućeg sapuna
  • 4 žličice kamilice
  • 1 žličica paprene metvice
  • 1 žličica ružmarina
  • 1,5 dl destilirane vode
  • 20-ak kapi eteričnog ulja mente
  • 20-ak kapi eteričnog ulja ružmarina

 

U destiliranoj vodi skuhate jaki čaj od biljaka. Naravno da možete upotrijebiti biljke po vašem ukusu. Ja sam birala da to bude većim dijelom kamilica. Kamilica djeluje blago i umirujuće na vlasište i daje svijetlu boji šampona. Ružmarin regulira masnoću, a paprena metvica osvježava, dezinficira i umiruje. Dodavanjem eteričnih ulja sličnog sastava pojačavate učinak šampona.

 

Da biste izradili šampon morate imati bazu tekućeg sapuna. Detaljan postupak izrade tekućeg sapuna je prikazan ovdje. Da biste došli do tekućeg sapuna je naveći dio posla. Nemojte ni pomišljati upotrijebiti kupovni tekući sapun. Pročitajte malo sastav kupovnog tekućeg sapuna i sigurno te sastojke ne želite nanositi na vlasište. Kupovni sapuni obiluju kemijskim dodacima za pjenjenje, konzervansima, bojama i sve je to mahom kancerogeno. Jedino sami možete osigurati sastav u koji ste sigurni. Proces izrade sapuna zahtijeva pripremu, ali to obavite jednom i nakon toga ste sposobni cijeli život izrađivati svoje preparate.

Njega vlasišta je po meni najveća zadaća kod šampona. Malo je šampona na tržištu koji njeguju vlasište. Ne mogu istaknuti nijedan jer su svi uglavnom toliko izmanipulirani kemikalijama da se teško može reći koliko je nešto zdravo. Uglavnom su šamponi na tržištu usmjereni na kosu, a ne na vlsište. Po meni je to iskrivljena logika. Ako imate zdravo vlasište, imat ćete i dobru kosu. Ništa mi ne znače šaponi koji daju neki volumen i sjaj, a samo iziritiraju vlasište. Većina je takvih šampona.

Šampon koji sam napravila je blag, odlično pere i ostavlja dojam biljnog tretmana na vlasištu i kosi. Kao da ste bili na biljnom lječenju. Sve je baš kako treba. Kosa nije suha nego je pomalo kao da ste koristili regenerator. Lako se raščešlja.

 

Kada izrađujete tekući sapun, bilo bi dobro da prilikom razrjeđivanja odmah upotrijebite čajnu mješavinu s destiliranom vodom, a ne samu destiliranu vodu. Time ćete povećati koncentraciju biljka. Sljedeći put ću sigurno tako napraviti.

Piše: Sunčica P.