Ružmarin dezodorans

ružmarin dezodorans

Ove godine sam namjenski napravila macerat ružmarina upravo za dezodorans. Napunila sam teglu listićima svježeg ružmarina i zalila domaćim maslinovim uljem. Držala sam sigurno 6 tjedana na suncu. Kad sam procijedila, dobila sam gusto, mirišljavo ulje žućkaste boje. Spremila sam ga u tamne bočice i stavila u podrum. Znala sam da takvo ulje želim imati za izradu razne kozmetike, a pogotovo za izradu dezodoransa. Ružmarin ljekovito djeluje na kožu, pojačava cirkulaciju, ima jaka antiseptička svojstva i savršeno miriši. Kao stvoren za dezodorans!

 

Ove godine ljeto je zaista donijelo ogromne vrućine. Potrebe za učinkovitim i mirisnim dezodoransom su izrazite. Kupovni dezodorans pun kemikalija uopće ne dolazi u obzir. Želim nešto što mogu u neograničenim količinama nanositi na kožu, bez posljedica. Čim sam procijedila ulje ružmarina, krenula sam napraviti dezodorans. Ove godine sam htjela dezodorans s više mirisa i maziviji. Naravno da sam posegnula za eteričnim uljem lavande koje inače njeguje kožu, a miris je savršen.

Ružmarin dezodorans

  • 1 dl macerata ružmarinaružmarin dezodorans
  • 3 žličice sode bikarbone
  • 3 žličice gustina (kukuruzni škrob, gusnel)
  • eterično ulje lavande (50 kapi)
  • 10 g prirodnog pčelinjeg voska

 

Macerat blago ga zagrijte, na najnižoj vatri. Dodajte vosak, sodu, kukuruzni škrob i miješajte. Temperatura mora biti što niža, tek toliko da se vosak uspije otopiti. Dobro je i da se soda istopi kako se ne bi osjećala zrnca. Gussnel ili gustin je kukuruzni škrob. Najčešći je onaj od Podravke kojeg kupujemo za zgušnjavanje umaka.  Prelijte u posudice. Dobijem dvije doze od 50 ml i to mi je dovoljno za pola godine.

Ovaj prirodni dezodorans djeluje drukčije od kemijskog. Trebat će vam vrijeme dok vam se tijelo prilagodi da ga ne tretirate kemijskim sredstvima. U početku će vam se činiti da smrdite i da ipak ne možete bez kemikalija. Napominjem, izdržite, to je samo faza prilagodbe. Tijelo će se prilagoditi i shvatit ćete blagodat prirodne kozmetike.

Macerat ružmarina je dao predivnu žutu boju i miris, a eterično ulje lavande je pojačalo miris kakav i trebate u dezodoransu.

14.04.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11