Prirodni dezodorans

dezić

Napraviti prirodni dezodorans je sasvim jednostavno. Stvarno ne razumijem zašto ljudi troše novce na skupe i štetne kozmetičke kemikalije. Učinak ovog dezodoransa je bolji nego bilo koji kojeg sam kupila.

Lavanda i soda bikarbona djeluju blago dezinficirajuće. Gustin služi za upijanje. Maslinovo ulje i vosak njeguju kožu, a ružmarin i lavanda predivno mirišu. Ja sam slučajno imala otopinu lavande i ružmarina u maslinovom ulju. Ako nemate takvu otopinu, uz maslinovo ulje možete koristiti eterično ulje lavande, čajevca i slično. Bitno je da nađete biljku koja blago dezinficira i lijepo miriši (kao što je lavanda i čajevac).

Prirodni dezodorans

  • 1 dl maslinovog ulja (u ulju se otapala lavanda i ružmarin)
  • 3 žlice sode bikarbone
  • 3 žlice gussnela
  • malo prirodnog pčelinjeg voska (5 - 10 g)

 

Tokom ljetne sezone ubrala sam cvjetiće lavande i listiće ružmarina. Lavandu sam sušila, dok se ružmarin može upotrijebiti svježi. Sve skupa sam držala na suncu u maslinovom ulju. Dobila sam mirišljavo ulje (macerat)  koje koristim upravo za izradu dezodoransa. Miris je tako osvježavajući. Ne sjećam se da je ijedan dezodorans imao tako fini miris.

Procijedite 1 dl tog ulja i blago ga zagrijte. Zaista samo blago zagrijte da otopite malo voska. Dovoljna vam je zaista mala količina voska. Kad se vosak otopi, dodajte sodu bikarbonu i gussnel. Gussnel ili gustin je kukuruzni škrob. Najčešći je onaj od Podravke kojeg kupujemo za zgušnjavanje umaka.  Prelijte u dozicu, i to je to.

Predivno miriši, lijepo izgleda, učinkovito djeluje i sasvim prirodno. Što drugo možete tražiti od dezodoransa !

Piše: Sunčica P.