Prirodni dezodorans

dezić

Napraviti prirodni dezodorans je sasvim jednostavno. Stvarno ne razumijem zašto ljudi troše novce na skupe i štetne kozmetičke kemikalije. Učinak ovog dezodoransa je bolji nego bilo koji kojeg sam kupila.

Lavanda i soda bikarbona djeluju blago dezinficirajuće. Gustin služi za upijanje. Maslinovo ulje i vosak njeguju kožu, a ružmarin i lavanda predivno mirišu. Ja sam slučajno imala otopinu lavande i ružmarina u maslinovom ulju. Ako nemate takvu otopinu, uz maslinovo ulje možete koristiti eterično ulje lavande, čajevca i slično. Bitno je da nađete biljku koja blago dezinficira i lijepo miriši (kao što je lavanda i čajevac).

Prirodni dezodorans

  • 1 dl maslinovog ulja (u ulju se otapala lavanda i ružmarin)
  • 3 žlice sode bikarbone
  • 3 žlice gussnela
  • malo prirodnog pčelinjeg voska (5 - 10 g)

 

Tokom ljetne sezone ubrala sam cvjetiće lavande i listiće ružmarina. Lavandu sam sušila, dok se ružmarin može upotrijebiti svježi. Sve skupa sam držala na suncu u maslinovom ulju. Dobila sam mirišljavo ulje (macerat)  koje koristim upravo za izradu dezodoransa. Miris je tako osvježavajući. Ne sjećam se da je ijedan dezodorans imao tako fini miris.

Procijedite 1 dl tog ulja i blago ga zagrijte. Zaista samo blago zagrijte da otopite malo voska. Dovoljna vam je zaista mala količina voska. Kad se vosak otopi, dodajte sodu bikarbonu i gussnel. Gussnel ili gustin je kukuruzni škrob. Najčešći je onaj od Podravke kojeg kupujemo za zgušnjavanje umaka.  Prelijte u dozicu, i to je to.

Predivno miriši, lijepo izgleda, učinkovito djeluje i sasvim prirodno. Što drugo možete tražiti od dezodoransa !

12.06.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/18