pH prirodnih sapuna

PH prirodnih sapuna

Vrlo važno je kontrolirati svoj sapunski uradak pomoću pH listića. Na taj način ćete se uvjeriti da je recept bio uspješan i da nije ostalo slobodne lužine. Otopina lužine ima pH 14  (lužnato), voda je neutralna i ima pH 7, a pH 1 imaju jake kiseline. Ph listići su dosta skupi (oko 100 kn), ali ćete ih imati za duže vrijeme pa se isplati uložiti.  PH listiće ili traku možete nabaviti u trgovini s medicinskom opremom kao što je Hospitalija.

 

Čim sam nabavila listiće, testirala sam sve svoje sapune. To mi je dalu uvid u neke činjenice koje sam kasnije iskoristila. Da biste izmjerili pH svog sapuna, napravite rukama dobru sapunicu i uložite pH listić u tu sapunicu. Rezultat će gotov za nekoliko sekundi.

 

Rezultat mjerenja mojih sapuna mi je bio nevjerojatan. Svi su imali pH 10 !!

pH prirodnih sapuna

Ručno izrađeni sapuni su lužnati. Nema načina da kod prirodnih sapuna dobijete neutralni pH, a pogotovo ne kiseli. Normalna pH vrijednost prirodnih sapuna je između 8 i 10. Kada sapun ne bi bio lužnat, onda to NE BI BIO SAPUN. Osnovna odlika sapuna je upravo lužnatost koja je potrebna da bi sapun dobro čistio prljavštinu i masnoću. Što je sapun manje lužnat, to slabije čisti. Procesom saponifikacije nastaje sol masnih kiselina (sapun) i trovalentni alkohol glicerol. Ova kombinacija tvari u vodenoj otopini mora dati lužnati pH, odnosno onaj veći od 7. Tek vađenjem glicerina i dodavanjem kemikalija moguće je dobiti sapun koji je pH neutralan. Uklanjanje glicerina čini industrijski sapun tvrđim, dok su ručno pravljeni sapuni mekši.

 

Prirodni, ručno izrađeni sapun nije pH neutralan bez dodavanja kiselina kao što je limunska (limuntus) ili regulatora pH vrijdnosti kao što su kuhinjska sol ili soda bikarbona. Mnogi rade prirodne sapune na bazi voćnih sokova koji su kiseli. To je ujedno i način ublažavanja preoštrog pH. Prirodni sapuni koji se rade s mlijekom također imaju ublaženu pH vrijednost. Pogotovo znam da kozje mlijeko sadrži kaprilnu kiselinu koja spušta pH gotovo na neutralno. Nisam isprobala, ali definitivno treba vidjeti. 

pH prirodnih sapuna

Za prirodne sapune je normalno da imaju pH 10. Bitno je samo da taj pH ne prelazi tu vrijednost. Ovisno o namjeni sapuna, trebat će ponekad ublažiti pH. To se može postići dodavanjem masnoća u trag prilikom izrade. Kako i koliko vidi u članku Izračun sastojaka. U tom smislu poželjno je dodavanje voćnih sokova ili mlijeka umjesto destilirane vode. Dužim stajanjem na prozračnom mjestu pH prirodno dobivenog sapuna se može spustiti do 8, ali i 9 je sasvim u redu. Međutim, što god od toga poduzeli, SAPUN ĆE UVIJEK BITI LUŽNAT jer inače nije sapun!

pH prirodnih sapuna

Piše: Sunčica P.