Pastirska iglica

Latinski Geranium robertianum

Porodica iglice, Geraniaceae

Narodna imena: zdravac, češulja, obična iglica, smrdljiva iglica

Pastirsaka iglica je zeljasta trajnica obrasla žljezdastim dlačicama, specifičnog i neugodnog mirisa. Stabljika je razgranata, sočna i najčešće crvenkasta. Korijen je plitak i nerazvijen. Cvjetovi su mali, sačinjeni od pet rozih latica. Cvjetaju od travnja do rujna. Plod je kalavac koji se raspada na 5 igličasto produženih plodića.

 

Rasprostranjena je u Europi te dijelovima Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj je česta biljka, voli vlažna i sjenovita mjesta. Naći ćete je uz rubove šuma, po živicama. Dolazi i u vrtove koji još nisu zagađeni i održavaju se u organskom i prirodnom stanju. Rod Geranuim u Hrvatskoj je zastupljen s 26 vrsta i sve su ljekovite, ali u narodnoj medicini najčešće se koristi vrsta Geranium robertianum. 

 

Biljka sadrži ljekovita eterična ulja, gorke tvari, organske kiseline kao što su geranium, geraninin, tanin, antocijanin, resin, guma, šećer, kalcijevi oksalati.

pastirska iglica

Ljekovitost

Pastirska iglica je biljka koja se svježa koristila za brzo zaustavljanje krvarenja, na licu mjesta, ili se suha nosila u prirodu te skuhana u toplim oblozima stavljala na rane, ogrebotine, zagnojenja. Danas kada su ozljede u prirodi bez drugog oblika pomoći rijetkost, napuštena je ova tradicionalna i najčešća upotreba pastirske iglice.

 

Pastirska iglica regulira neredovite i smanjuje preobilne menstruacije. Osim utjecaja na hormone, čaj od pastirske iglice čisti i jača krv. Za zdrav hormonalni balans važna je jaka i zdrava krv. Posebno specifično djeluje na bubrege i mokraćni sustav. Na glasu je njena upotreba kao diuretika u izbacivanju bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Pomaže obnoviti tijelo i dovesti ga u balans kod parova koji imaju problema s neplodnošću. U tu svrhu oba partnera trebaju piti čaj od iglice kroz duži period uz dodatak njene tinkture. U kontinentalnom dijelu Hrvatske posebno je raširena upotreba za ove svrhe.

pastirska iglica

Upotreba

Ljekovita je cijela biljka zajedno sa korijenom. Korijen vadimo u jesen ili rano proljeće. Nadzemni dio beremo u doba cvatnje i sušimo. Ipak najbolje je upotrebljavati svježu biljku jer onda sadrži najviše eteričnog ulja. Najčešća primjena je u obliku čaja svježe ili suhe biljke. Svježa biljka uvijek ima prednost i količina svježe biljke koja se koristi u čaju je duplo veća u odnosu na količinu suhe biljke.

 

Priprema čaja

2 čajne žličice suhe biljke (ili samo 1 žličicu suhoga korijena) prelijemo s 2,5 dl kipuće vode i ostavimo 5 minuta (korijen 15 minuta), ocijedimo. Pijemo po 1 šalicu 2 puta dnevno, kao lijek za navedene bolesti.

 

Kupka od pastirske iglice

Svježa ili suha pastirska iglica kuha se i rabi kao kupelj. Samo nekoliko kupki od uvarka ove biljke liječi hemoroide.

 

Mast

Pomiješamo sitno narezanu svježu biljku sa svinjskom masti i lagano kuhamo nekoliko minuta. Ostavimo preko noći i ujutro samo prokuhamo, procijedimo. To je izvanredna mast za kožne bolest, rane i protiv gnojenja.

 

Tinktura

Tinkturu svježe biljke pripremamo na jednak način kao i sve ostale tinkture.

pastirska iglica

Piše: Sunčica Pećnjak