Okrugli kalup

okrugli kalup

Nakon nekog vremena izrade sapuna, sigurno ćete poželjeti okrugli oblik sapuna. Vjerojatno ćete poput mene eksperimentirati s bocama od Jane i drugom različitom ambalažom. Kada radite s PVC bocama, morate rezati dno i vrh. Umjesto dna stavite prianjajuću foliju i dobro učvrstite selotejpom. Jednom nisam baš imala sreće jer mi je cijelo dno otpalo i sapun se izlio. Uglavnom, malo su mi dosadila takva amaterska rješenja. Dosadilo mi je mukotrpno vađenje sapuna iz PVC boca. Inače to radite da kratko stavite sapun u zamrzivač. Taj postupak vam može olakšati vađenje.

 

Rješenja takve vrste me nisu zadovoljila, pa ih neću ni objavljivati. Predlažem vam da sve to bacite u smeće i napravite pošteni kalup koji će vam uvijek služiti svrsi. I ovdje se moj muž upleo sa svojim tehničkim idejama. Reko mi je: "pa imaš onih vodovodnih cijevi". Prepilio mi je jednu kao na slici i to je bio moj prvi okrugli kalup s kojim sam bila zaista zadovoljna. Radi se o vodovodnoj cijevi promjera 7 cm i mogu reći da je to idealna dimenzija za okrugli sapun. Niti je premali, niti preveliki. S takvom cijevi sam napravila lavanda sapun. Dno sam kao i obično prekrivala prianjajućom folijom i ljepila selotejpom.


Vremenom su uslijedila poboljšanja takve tehnologije. Krenula sam u zagrebački Bauhaus i nabavila sam čepove za cijevi. Taj čep ne ide direktno u cijev. Samo ga prislonim uz rub cijevi i omotam širokom ljepljivom trakom. To je inače traka koja služi za zaštitu prilikom farbanja.

 

U Bauhausu sam ovom prilikom našla spojnicu za cijevi. Čep za te cijevi je napravljen da upravo ide u spojnicu. Sve je prikazano na donjoj slici. Ovo je bila druga poboljšana verzija okruglog kalupa. Još jedan detalj je dao posebno svjetlo na cijelu tu tehnologiju kalupa s cijevima. Ustvari, u Bauhaus sam i krenula jer sam imala ideju kupiti usku cijev. Htjela sam u sapunu dobiti manji krug koji bi bio druge boje. Takvu usku cijev sam upravo i našla. 

Jako sam zadovoljna svojim okruglim kalupima i preporučujem ih svima koji žele okrugle sapuna.

poboljšani okrugli kalup

 

Još jedan detalj je važan. U cijev stavljam masni papir. Napravim valjak od papira i njega prilagodim na nutarnji valjak cijevi. Krajeve pričvrstim pribadačom. Pribadače su fantastične jer njima lako prilagođavate dok ne dobijete ispravnu dimenziju valjka od papira. Malo papira stavim i u čep. To je sve što se tiče tog kalupa.


Sapun kojeg radite s ovakvim kalupom mora biti mekaniji. Nije dobro da se brzo stvrdnjava, jer će vam za ovo trebati malo više vremena. Obično napravim osnovnu smjesu i manji dio smjese odvojim i u nju umiješam malo pigmenta. Svaku smjesu stavljam u posebnu vrećicu. Vrećice vam omogućuju da budete precizni prilikom ulijevanja sapuna. Škarama skinete mali vrh vrećice i kroz tu rupu izlijevate spun. Najprije iz jedne vrećice punite široku cijev, a zatim iz druge vrećice punite usku cijev. Netko vam mora pridržati usku cijev unutar široke i truditi se da uska cijev donekle stoji u centru široke. Nedugo nakon nalijevanja, polako izvlačite van usku cijev. Usku cijev inače ne oblažem masnim papirom. Za tu cijev trebat će vam četka za pranje boca kako bi je na kraju mogli očistiti.

Sapuni ispadnu prekrasni! Nebo je granica kakve se sve varijacije i ideje mogu napraviti na ovaj način.

Piše: Sunčica P.