Muffini
Ovo je kolač koji sam jako brzo napravila ponovo, nakon što sam osmislila recept. Svima se svidio. Radim dvije vrste odjednom, neki u obitelji ne konzumiraju gluten i šećer, a neki konzumiraju sve osim stevije i čokolade i vole brašnaste kolače. Trebalo je osmisliti slasticu koja je – slatka za sve, izgleda uobičajeno, miriši uobičajeno.
Imala sam i dosta problema s nabavkom – kalupa za muffine. Htjela sam silikonski, s 12 rupa. Nisam pronašla. Nisam htjela niti teflon. Uspjela sam kupiti nekakav s 12 rupa, nije ni silikon ni teflon, ne znam od čega je. Bitno mi je da ima 12 rupa, tako pečem svakome po 4 muffina.
Kasnije sam uspjela nabaviti silikonski kalup s 8 srcolikih rupa. Smjesa po ovom receptu dovoljna je za 6 muffina.
Muffini za kćer (sastojci za 4 muffina)
- 1 malo jaje
- 20 g šećera
- 30 g bijelog brašna
- 10 g mljevenih suncokretovih sjemenki
- 20 g otopljenog maslaca
- 1 žlica praška za pecivo
- 30 g prženih mljevenih oraha
- 3 žlice grožđica
- 1/2 mliječne čokolade, krupno sjeckane
Pjenasto izmiksati jaja i šećer. Umiješati maslac. Ponovo izmiksati. Prašak za pecivo, brašno, orahe i suncokretove sjemenke pomiješati u posebnoj zdjelici, dodati grožđice i čokoladu i pomiješati. To sve umiješati u jaja.
U rupe u kalupu staviti minjonke za muffine, a ako je silikonski kalup, nije potrebno. Rasporedite smjesu u rupe tako da ih ne prepunite, jer će pečeni muffini biti duplo veći. Pecite ih na 175 ̊ oko 25 minuta. Kad izvadite muffine iz kalupa, pričekajte 10-ak minuta i onda pažljivo skinite minjonke, ako želite.
Muffini su najbolji kad odstoje par sati. Pod uvjetom da ne mirišu previše, da ne izgledaju lijepo i da ih se baš ne voli previše. U svakom drugom slučaju – nestaju za par sati.
LCHF muffini (sastojci za 8 muffina)
- 2 velika jajeta
- par kapi tekuće stevije ili od ekstrakta u prahu napravite tekući zaslađivač – 5 žličica stevije rastopiti u žlici vode (žličica dolazi uz steviju, ima 45 mg)
- 40 g prženog zlatnog lana
- 40 g prženih, mljevenih suncokretovih sjemenki
- 80 g prženih mljevenih oraha
- 1 i pol žlica praška za pecivo
- 40 g otopljenog maslaca
- 20 g svježeg sira
- 25 g tamne čokolade, sjeckane
Izmiksati jaja s tekućom stevijom. Dodati maslac i sir i pomiješati. Orahe, sjemenke, čokoladu i prašak za pecivo pomiješati u posebnoj zdjelici i dodati u jaja. Sve dobro pomiješati. U rupe kalupa staviti minjonke i puniti ih. Poravnati površinu muffina. Muffini narastu duplo, pa treba paziti da se ne stavi previše smjese u rupe.
Piše: Sanja Bregović