Maslac za sunčanje i ubrzano tamnjenje

Već nekoliko godina izrađujem losion za sunčanje – akcelerator i to je moja jedina kozmetika za plažu i sunčanje. Mogu reći da je to blagodat za kožu, u usporedbi s kremama i losionima tvorničke izrade, punih kojekakvih kemikalija, za koje se već zna da su i kancerogene. U to spadaju sintetički zaštitni faktori. Stigli mi i do 50+, a ja mislila da ćemo samo za godine tako govoriti.

 

Koliko straha od sunca i prirodnog tamnjenja, što u prijevodu znači – tvorbu D-vitamina, koji, ustvari, nije vitamin, već hormon, koji sudjeluje u tijelu u gotovo svim kemijskim procesima. Možemo ga unjeti hranom, u dva oblika D2 i D3, no, najlakše i u najvećoj količini, stvara se uz pomoć jakog sunca preko kože. Zbog njegovog nedostatka možete imati neobjašnjive bolove u kostima i mišićima i niz drugih problema. Dozvolite suncu da uđe u vaše tijelo, legnite na sunce ili šetajte kad je sunčano, opustite se na toplini njegovih zraka, osjetite kako vam daju energiju i kako ste sretni. Depresija je povezana s premalo boravka na suncu, slab metabolizam također.

 

Kad krenete na sunce, budite bez sunčanih naočala, sunce i kroz oči mora u vaše tijelo, jednako kao i kroz kožu, stavljanjem naočala sprečavate da tijelo „shvati“ da je na suncu i tada lakše pocrveni ili čak izgori. Prvi dan sunčanja na jakom suncu, dovoljno je desetak minuta. Nećete se pržiti nekoliko sati, naravno. Hlad također može biti opasan, ako nije pravi hlad, ako je to samo sjena od drveta ili slično, iz vlastitog iskustva znam da hlad može prevariti.

 

Maslac za sunčanje i ubrzano tamnjenje

Bez ikakvih zaštitnih faktora odlazim na more, a i kod kuće tako boravim na suncu, po mojoj procjeni, zadnjih deset godina. Pjegice koje su mi se prije toga znale pojaviti nakon boravka na suncu, sada se ne pojavljuju. Također i razne alergije po licu, koje su bile moj obavezan pratilac na moru. Svake godine koristila bih neku novu kremu za lice, no, sve su bile sa zaštitnim faktorima. Moj zaključak je da je upravo u tim zaštitnim faktorima problem. Nije li bolje koristiti nešto sasvim prirodno, što neće izazvati reakcije na koži?

 

Uz losion ja bih i maslac, malo drugačijeg sastava. Možda više za lice, vrat i dekolte, a losion koristiti za tijelo. Onako, nešto profinjenije. Prvenstveno dati koži vlagu i nahraniti ju, a ipak ju zaštititi. Malo joj ispeglati bore, malo ju zategnuti, a prvenstveno joj omogućiti lakše tamnjenje. Rekla bih, zdravo tamnjenje. Uz sve reklame danas za sigurno sunčanje, sa što višim zaštitnim faktorom, koji blokira sunčeve zrake, ja tjeram suprotno od toga, ispočetka malo sa stahom, poslije u inat, a sada drugačije ne znam, vjerojatno ni ne mogu. Radije ne idem na najjače sunce, nego da bacam novac na skupe kreme. Moja me košta vrlo malo, znam što nanosim na sebe, znam sigurno da neće biti štete, a kad još vidim i rezultate, nema sretnije od mene. Na ljetovanju uvijek uspijem potamniti već treći-četvrti dan, izbjegavajući najjače sunce.

Maslac za sunčanje i ubrzano tamnjenje

Sastojci za maslac

(otprilike SPF 15, no ne mogu izmjeriti, tako da je to otprilike)

 

  • 40 g macerata oraha (plod i list oraha u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, beru se oko 13. lipnja, macerira 40 dana na suncu)
  • 25 g ulja čileanske maline, odlična zaštita kod sunčanja, podaci govore SPF 15
  • 10 g shea (karite) maslaca, nerafiniranog, njeguje, vlaži kožu, čini ju mekom i glatkom
  • 10 g kakao maslaca, nerafiniranog, božanstven miris čokolade, kožu čini glatkom i vlažnom
  • 10 g kokosovog ulja, ekstra djevičanskog, štiti i njeguje
  • 30 g aloa vera gela, bez parabena, najbolje iz aloa vera biljke, svježe istisnutog
  • 10 g pčelinjeg voska, koristim od pčelara, pročišćenog, namijenjenog za izradu krema
  • 40 g hidrolata lavande ili smilja
  • dodati:10 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja ružmarina i 3 kapi eteričnog ulja cedra

 

Eterična ulja dodati po želji, nisu potrebna, miris je prihvatljiv i bez njih. Umjesto hidrolata može se koristiti ružina vodica ili vodica koju možete izraditi od ljekovitog bilja, npr., od lavande, ružmarina i sl. Izradite li vodicu od lavande, maslac će imati prekrasan miris.

 

Priprema gela iz aloa vera biljke

Odrezati najdonji list nožem. Pet dana prije biljka se ne zalijeva, da u listu ne bi bilo previše vode. Odrezala sam bodlje na duljini 5-6 cm lista i koru s jedne šire strane. Zarezala sam meki dio nožem više puta, ali ne i odrezala do kraja. Prstima sam istiskivala gel, naravno, tu je bilo i komadića biljke, ali ne smeta. Gel se rasteže posvuda, treba biti strpljiv s tim, no, isplati se. Izvažite dobiveni gel. Ako nemate dovoljno, ponovite postupak s još par cm lista.

Maslac za sunčanje i ubrzano tamnjenje

S dijelom lista, nakon što ste istisnuli gel, možete namazati lice, vrat, dekolte i nadlanice. Kao masku koju nećete isprati s lica. Nakon 20 minuta nanesite i kremu koju inače koristite, no, ovaj maslac bit će savršen. Aloa vera gel odličan je i za suhu, ispucalu kožu, obnavlja ju i daje joj vlagu. Također ju i hladi, što je za ljeto odlično.

 

Ovaj maslac će također hladiti kožu. Ne znam jedino koliki je rok trajanja kreme sa svježim gelom, možda par tjedana. Ako želite kremu koja će trajati barem kroz ljeto, tada je najbolje kupiti gotov aloa vera gel, ja koristim onaj bez parabena, parfema i sl., što inači sadrže svi tvornički proizvedeni preparati. Ne treba vam to na koži.

Izrada maslaca

Pomiješati ulja, maslace i vosak i zagrijavati dok se vosak ne otopi, na čim nižoj temperaturi. Ulje čileanske maline, koje ima najviši zaštitni faktor, ne zagrijavati, već ga dodati kad se smjesa malo ohladi. Na kraju umiješati aloa vera gel.

 

U visoku posudu za miksanje uliti hidrolat i smjesu ulja. Miksati jakim mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne posvjetli i zgusne se. Staviti ju u hladnjak na sat-dva i nakon toga ponovo izmiksati, tada će smjesa ostati glatka, neće se zgrudati zbog karite maslaca. Spremiti ju u kutijicu, čuvati na hladnom, ali nije potrebno u hladnjaku.

 

Koristite maslac za njegu lica i tijela kako biste ga pripremili za izlaganje suncu, također i za sunčanje, da ubrzate tamnjenje. Kako bi maslac imao najbolji učinak, napravite piling tijela prije toga, također i piling lica. Najbolji piling napravit ćete uz pomoć soli, nerafinirane, naravno. Za lice bih preporučila nježniji pristup, da ne bi oštetili kožu, npr. prirodnu spužvu i aspirin masku. Koristim i enzimski piling, kupljen prošle jeseni, na nagovor, više se volim držati povoljnijih varijanti. Za piling tijela odlična je i rukavica od lufe.

Piše: Sanja Bregović