Maska za dubinsko čišćenje lica

maska za dubinsko čišćenje

Želite li glatku i meku kožu lica, ova maska je za vas! Dvije su prednosti ove maske: prva je da je vrlo povoljne cijene, a druga, vrlo laka i brza izrada. Nanosi se na lice lopaticom zaobljenih rubova.

 

U slučaju sastojaka u ovom receptu, moram priznati da me inspirirala jedna maska tvorničke izrade, koja se više ne proizvodi, no, ja sam pronašla ambalažu. Naravno, u maski tvorničke izrade nalaze se neki sastojci koji nikako nisu "prijatelji" kože, barem nisu mojoj. To su uglavnom alkoholi i parabeni, njih nekoliko. Tako možete koristiti svaki recept, pa i ovaj moj, malo promijeniti, nešto dodati, oduzeti, no, u svakom slučaju izbjeći ćete kemikalije.

 

Glavni sastojak moje maske je glina, u ovom slučaju zelena, no, možete koristiti i bijelu (kaolinsku) glinu. Glina mora biti sitna i namijenjena za kozmetičke pripravke, nikako ne možete glinu pronaći negdje u prirodi i staviti ju na lice.

 

Umjesto bademovog ulja možete koristiti ulje koštica marelice ili ulje lješnjaka. Bademovo ulje dat će koži mekoću, regenerirati ju. Glina dubinski čisti pore od masnoće i nečistoća, koje ne možete odstraniti uobičajenom svakodnevnom njegom lica.

 

lopatica za nanošenje maske

Uzrok aknama i sličnim kožnim problemima je u onome što radite svaki dan, a to je hrana, odnosno, neka namirnica ili sastojak u više njih. Mogla bih taj problem opisati kao alergiju, kao i podočnjake, uglavnom. Taj problem proizlazi iz problema sa crijevima, koja su (pre)propusna, zbog toga se i razvijaju razne alergije na hranu. Dakle, temeljni uzrok nije u hrani, već u crijevima. Njih treba izliječiti. Kad bismo išli dublje u to, tema bi bila preširoka. Uglavnom, problemi s kožom se ponajprije trebaju rješavati u tanjuru, a tek onda pred ogledalom.

Ljepota je postala prava "industrija", tu se troše i zarađuju milijarde dolara, da to tako kažem. Puno novaca mnogi daju za ljepotu, bilo da kupuju skupe kozmetičke preparate, tretmane ili se odlučuju na razne operacije: zatezanja (čitaj: smanjivanja kože), isisavanja (sala), ubrizgavanja (kolagena i botoksa), ugradnje (silikona), izbjeljivanja (kože i kose), tamnjenja (kože, posebnim aparatima, kojima se pod pritiskom prska po tijelu, a ono postaje tamno koliko želite), bilo da odlaze u razne salone za ljepotu, koji obećavaju puno, a daju malo. Najčešće su ta obećanja tipa: izgubite 15 kg za mjesec dana;  uklanjamo celulit s 10 tretmana; najnoviji način zatezanja kože; uklanjanje akni u par tjedana;  radi se o prodaji skupih preparata i ponajviše prodaji praznih obećanja. Mnogi odustaju nakon nekog vremena, tek kad su potrošili i previše novaca, a rezultati slabi. Nikako ne možemo mrcvariti kožu izvana, zapostavljajući prehranu, raditi sve po starom i očekivati da netko drugi riješi naš problem. Nitko ne traži uzroke, prekomplicirano je to, nisu educirani za to, a i svatko od nas je drugačiji, nema univerzalnog uzroka nekom problemu. S druge strane, naše tijelo podijelili su specijalisti međusobno, pa se tako kozmetičarka ne smije baviti vašom prehranom, jer nije nutricionist.

Najgori, ili najbolji primjer sulude operacije je zatezanje kože lica, gdje se nakon par godina koža ponovo nabora, pa ju je potrebno opet zatezati, tj., smanjivati, a to može ići do te mjere kad je previše, koža se stanji, nema je više, lice je ukočeno, umjetno, izgleda kao u mačke. No, eto, smislili su unazad par godina otrov botoks, to je sada bolje, valjda je rizik od smrti bolja opcija, nego par bora na licu. Vjerujem da su vam poznate osobe iz javnog života, zvijezde, koje to rade ili su radile.

Cilj bi nam trebao biti izgledati najbolje za svoje godine. Koliko nam je za to potrebno? Puno truda vjerojatno da, no, nikako ne puno novaca. Nama, malim ljudima, takve sitnice su radost, a zvijezdama ostavljamo njihovu definiciju sreće.

 

Sastojci:

maska sastojci maske
 • 1 ½ žlice zelene gline
 • 1 žličica bademovog ulja
 • 1 žličica glicerina
 • 1 žlica vode
 • ½ žličice stearinske kiseline
 • 2 kapi eteričnog ulja kadulje
 • ½  žličice tinkture ružmarina (ako imate jako osjetljivu kožu, taj sastojak ne stavljajte)

Priprema

 

 1. U maloj posudi pomiješajte ulje i glicerin i dodajte stearinsku kiselinu. Zagrijavajte na niskoj temperaturi i miješajte dok se stearinska kiselina ne otopi.
 2. U nekoj zdjelici pomiješajte vodu i tinkturu te dodajte glinu i eterično ulje. Dobro pomiješajte. U tu smjesu dodajte smjesu ulja, glicerina i stearinske kiseline i miješajte dok ne postane glatko. Pustite da odstoji barem 5 minuta.
 3. Lice navlažite. Lopaticom zaobljenih rubova nanesite masku na lice, izbjegnite kapke i usne. Možete ju nanijeti i na leđa, ako imate akne i tamo. Maska treba prekriti kožu, no, nije potrebno nanositi debeli sloj.
 4. Maska će se stvrdnjavati i sušiti. Nakon par minuta počet će zatezati kožu, također može koža malo peckati nakon ispiranja maske, što su normalne reakcije. Nakon ispiranja maske koža lica bit će crvena neko vrijeme, ako je osjetljiva, što je također normalna pojava kod korištenja zelene gline. Nakon 15-ak minuta isperite ju toplom vodom. Obrišite lice papirnatim ručnikom i ostatke maske uklonite nekom vodicom. Nanesite kremu, u ovom slučaju bit će losion od makadamije , kokos-krema za lice ili krema za lice odličan izbor, jer odlično umiruju kožu.
 5. Možete izraditi veću količinu maske, izrada će tada biti lakša, jer je jako teško raditi s malim količinama. Gotova maska može stajati neko vrijeme, ne stvrdnjava se i ne suši ako je dobro zatvorena.

Piše: Sanja Bregović