Odstranjivač šminke

odstranjivač šminke

Za žene koje se šminkaju vrlo je važan i preparat pomoću kojeg će u par laganih poteza očistiti šminku s lica, prvenstveno maskaru i puder. Važno je pritom da preparat ne iritira oči, da ne peče, da nije potrebno trljati oči da biste uklonili maskaru. Preparat ju treba otopiti, treba u par sekundi otopljena maskara ostati na vati.

 

Preporučam taj preparat i ženama koje se ne šminkaju, njime mogu očistiti lice navečer, kožu ostavlja mekom i glatkom. Ulja iz preparata njeguju kožu, tako da ni krema nije potrebna, ako ju niste navikli koristiti. Vjerujte, takvih je žena puno. Nikako nisam za to da se žene zapuste.


Ima na tržištu podosta preparata za tu namjenu, no, većina ih sadrži kemikalije koje nisu dobre za kožu, a izradom preparata kod kuće imate potpuni nadzor nad sastojcima. Podosta preparata na tržištu je neučinkovito – potrebno je trljati da biste uklonili maskaru, možda u tome niti ne uspijete u potpunosti.

Recept

  • 50 ml ružine vodice
  • 1 kap eteričnog ulja čajevca - djeluje antibakterijski, protugljivično i antivirusno, kako
    na kožu, tako i na trajnost preparata
  • 10 ml glicerina – omekšava, obnavlja i njeguje kožu
  • 20 ml domaćeg maslinovog ulja – otapa nečistoće, njeguje
  • 5 ml ricinusovog hladno prešanog ulja – omekšava kožu
  • 5 ml ulja koštica marelice – njeguje kožu


U maloj posudi izmiješajte ružinu vodicu i glicerin (vodena komponenta). U bočicu, u
kojoj ćete čuvati odstranjivač, ulijte ulja i protresite bočicu. Dodajte vodenu komponentu
u ulja, zatvorite bočicu i dobro protresite. Potrebno je protresti prije svake upotrebe, jer se
komponente razdvoje. Dobro je imati bočicu s dodatnim čepom s malim otvorom, da na vatu
ne izlijete preveliku količinu.

Kad sam po drugi put napravila taj preparat, napravila sam veću količinu i testirala koliki
će mu biti rok trajanja na toplom, u kupaonici. Evo, sad je prošlo skoro dva mjeseca, a
odstranjivač se "drži".

uklanjanje šminkeDo nedavno sam koristila jedan zaista učinkovit odstranjivač šminke, no, kako sve preparate za njegu izrađujem sama, tako sam htjela i taj imati "svoj". Kupovala sam ga samo dva puta godišnje, što je zaista rijetko, a koristila ga svakodnevno. Kod preparata iz kućne radinosti važno je napomenuti: imaju kratki rok trajanja, pa je najbolje izraditi malu količinu. Pod kratkim rokom trajanja mislim puno kraće od tvorničkih preparata prepunih alkohola i konzervansa, koji traju  po godinu dana i dulje. Odstranjivač ne možete čuvati u hladnjaku, jer će biti prehladan i pregust, a takav neće odstranjivati nečistoće.


Ulja koja sam koristila, nisam posebno nabavljala za taj preparat. Koristim ih u većini svojih preparata. Volim koristiti ulja iz ovog recepta, imaju zaista odlična svojstva.

Piše: Sanja Bregović