Tonik za masnu kožu

Moja ruža procvala je nedavno, s nevjerojatno velikim cvjetovima. Muž i ja njegujemo tu ružu već desetak godina, radimo to prema mjesečevom sjetvenom kalendaru. Prema tom  kalendaru slijedi se impuls za biljku, kod ruže je bitan cvijet, tako da orezujemo u vrijeme cvijeta, a tako nastojim ubirati i latice. Toliko lijepih cvjetova nisam dosad imala, razmišljala  sam što sa svim tim laticama i palo mi je na pamet da izradim nešto osvježavajuće.

 

Izrada tonika je vrlo jednostavna i slična izradi losiona od ružinih latica (vidi recept). Osim latica netretirane ruže koristila sam timijan i suhu koricu organskog limuna. Korice sam  dugo vremena skupljala i sušila. Timijan imam u vrtu, prošle godine sam ga posijala, sad mu  je druga godina i već raste u grmovima, s prekrasnim rozim cvjetićima.

tonik

Ruža je biljka ljepote. Upotrebom ružinih latica put postaje ružičasta i nježna. Uz to, latice se  mogu i sušiti, što, naravno, radim, pa postaju izvrstan čaj koji prvenstveno uspostavlja  ravnotežu u tijelu i daje miran san.

 

Timijan lagano dezifincira kožu, a miris osvježava. Ako se inhalira, pomaže kod upala.  Također se može suh upotrebljavati kao čaj koji pomaže kod probave, kod problema s  plućima i živcima.

 

Limun u ovom toniku osvježava, čisti i steže pore.

 

Tonik koristim ujutro i navečer. Ujutro umjesto vode iz slavine, koja je klorirana, a klor mi  nadražuje kožu lica, izaziva mi crvenilo. Navečer nakon uklanjanja šminke ostavlja kožu  predivno baršunastom i osvježenom. 

 

Sastojci

  • latice 3 velike ruže
  • 3 stabljike timijana
  • 1 žlica suhe korice limuna, dobro bi bilo da je mljevena
  • 1 litra izvorske vode

Priprema

Trebate staklenku od litru i pol ili dvije litre. Stavite unutra latice, timijan i koricu limuna.  Ulijte vodu i potopite biljke koliko možete. Drugi dan moći ćete ih sasvim potopiti u vodu.  Zatvorite staklenku, ali ne sasvim. Stavite ju na tamno i hladno mjesto, kod mene je to na oko  18 stupnjeva. Svaki dan otvorite bocu, potopite biljke, provjerite miris. Tonik je gotov kad su  latice ruže uvele, kod mene je to bilo za 4 dana, nije bilo potrebno dulje. Možda će vam se  činiti da vri, ali nije tako. To je normalna pojava. Nakon 3-4 dana procijedite tonik, ulijte u  bocu i stavite u hladnjak. Za svakodnevnu upotrebu imam tonik u bočici od 2 dl koja mi stoji  u kupaonici.

 

Godinama koristim i losion od ružinih latica, izrada je ista kao i ovog tonika i veće količine  sam uvijek držala u hladnjaku. Latice se mogu brati samo ljeti, a tonik trebam i zimi, tako da  je to jedini način da imam tonik stalno. Nisam probala izraditi tonik i od suhih latica, no, kako  se za sve mogu koristiti i suhe biljke, vjerujem da bi izrada uspjela.

tonik

Piše: Sanja Bregović