Lanolinska mast

lanolinska mast

Ova mast će vam pomoći ako imate lišajeve, suhu, ispucalu kožu. Možete njome mazati laktove i pete, bit će meke.  U roku od tjedan dana nestao mi je lišaj s kapka, a imala sam ga oko 3 i pol godine. Također je ova mast odlična za njegu nježne dječje kože. U tom slučaju upotrijebite umjesto ulja makadamije, ulje avokada ili ulje koštica marelice.

Lanolin

Lanolin je ovčja masnoća, dobiva se iz vune ošišane ovce. Izuzetno je hranjiv. Omekšava i štiti kožu od isušivanja, prodire u dublje slojeve kože. Nerafinirani, čisti lanolin nije dobar za upotrebu – treba ga najprije obraditi. Može se koristiti i u njezi kose, također i za izradu krema za tijelo, jer odlično povezuje sastojke. Ujedno, naravno, njeguje i hrani kožu. Lanolin ima sposobnost vezivanja vlage na sebe, tako da na taj način i koža veže vlagu na sebe, ostaje duže vrijeme vlažna i ne isušuje se.

Ulje makadamije

Ulje makadamije oplemenit će ovu mast, upija se odlično, njeguje kožu i ne masti ju, pomaže kod problema s lišajevima, regenerira kožu nakon sunčanja i odlično je za njegu zrele kože.

 

Prije nanošenja masti na kožu, dobro je kožu ovlažiti vodom u koju ste dodali malo octa. Ja koristim ocat od kombuche. Napravim losion od pola količine vode pola octa. Ocat će vratiti koži prirodnu kiselost. Ako koža nije lagano kisela, pojavljuju se problemi – lišajevi, akne, crvenilo, svrbež, perutanje i sl. Naročito je važno nakon uklanjanja šminke s lica koži vratiti narušenu kiselost.

Kod žena pH kože lica iznosi oko 5.5 do 6, a kod muškaraca nešto je kiselija oko 4.8 do 5. Kod zdravih ljudi koža će biti lijepa, glatka i neće se perutati. Problemi s kožom upućuju na neki poremećaj u tijelu, narušena je prirodna pH ravnoteža u tijelu, a to se onda ispoljava i na koži.  

 

Sastojci za kremu:

lanolinska mast

  • 4 žlice lanolina (nerafiniranog)
  • 4 žlice vode (destilirane)
  • 4 žlice ulja makadamije

Priprema:

  1. Uzmite lončić za kremu od 100 ml. Treba vam i mala drvena kuhača, kojoj izravnajte vrh drške, jer njome ćete miješati u lončiću.
  2. Izmjerite točno 4 žlice lanolina i stavite ga u lončić. Dodajte 1 žlicu vode i miješajte polako drškom kuhače dok ne umiješate svu vodu. Dodavajte tako vodu, žlicu po žlicu i miješajte. Mast će poprimiti bijelu boju. Smjesa mora biti glatka.
  3. Na kraju dodavajte i ulje, žlicu po žlicu, neprekidno miješajući.
  4. Poklopite lončić i čuvajte na sobnoj temperaturi.
  5. Dovoljne su male količine masti, nanosi se u tankom sloju i razmazuje dok se ne upije.

Piše: Sanja Bregović