Kupnja eteričnih ulja

Pod eterična ulja često se prodaju sintetski spojevi ili mješavine jeftinijih ulja sličnog mirisa. Često se dodaju aditivi ili primjenjuju različiti kemijski procesi. Analizom se da utvrditi da se radi o prevari. Drugi problem je što se većina eteričnih ulja proizvode za industriju, a ne za aromaterapijske svrhe. Industrijski proces destilacije je drukčiji i ne ide za tim da se očuvaju ljekovita svojstva. Radi se u uljima dobivena destilacijom na visokim temperaturama brzim metodama, i zbog manjkavog sastava jednostavno nemaju terapijsko djelovanje, iako možda lijepo mirišu. Često se i takva ulja nađu na policama, prodajući se kao prava.

Jednostavno morate nešto znati o eteričnim uljima da bi izbjegli prevare. Osnovno je znati činjenice o eteričnom ulju. Činjenice koje biste trebali znati i koje bi trebale biti otisnute na deklaraciji su:

  • Latinski naziv roda i vrste biljke
  • Dio biljke iz kojeg se dobiva eterično ulje
  • Način dobivanja eteričnog ulja
  • Kemotip odnosno glavne kemijske sastavnice eteričnog ulja
  • Zemlja porijekla biljnog materijala iz kojeg se dobiva eterično ulje
  • Način uzgoja biljnog materijala
  • LOT broj
  • Rok trajanja

eterična ulja

Latinski naziv roda i vrste biljke

Eterična ulja se označavaju latinskim nazivom roda (npr Thymus)  i vrste biljke (npr. vulgaris), jer upotrebom samo roda mozemo stvoriti zbrku. Timijana ima nekoliko vrsta, npr Tymus vulgaris, Tymus satureioide, Tymus mastichina. Sve su to timijani, ali različite vrste, stoga i različitog sastava i djelovanja.
Znate li od koje lavande kupujete eterično ulje ukoliko na bočici piše samo lavanda? Kod nas se često pod lavanda (Lavandula officinalis, Lavandula angustifolia) prodaje eterično ulje lavandina (Lavandula x hybrida). Hvarska lavanda nije lavanda nego lavandin. U Dalmaciji ne raste prava lavanda, čije je prirodno stanište na većim nadmorskim visinama. Zbog različitog sastava ta eterična ulja nemaju jednako djelovanje. To su ulja istog roda, ali različite vrste. Lavanda se često navodi kao ulje koje djeluje smirujuće, ali ne tražite smirenje u eteričnom ulju lavandina! Takvo djelovanje lavande postoji zbog sadržaja kumarina, a koji je, zašto ne bismo spomenuli, rijedak i u eteričnim uljima dobivenim od prave lavande ukoliko su nesavjesno destilirana. Kumarini se dobivaju samo prolongiranom destilacijom pri niskim temperaturama. Ovdje vidimo i koliko je bitan proces destilacije.

Kod eukaliptusa je također bitno da bude navedena vrsta. Razne vrste eukaliptusa daju eterična ulja potpuno različitog sastava – eukaliptus radiata je eterično ulje primjenjivo za liječenje dišnih infekcija kod djece, limunski eukaliptus se može koristiti kao analgetik i anticelulitno ulje, eukaliptus polibrakteja se koristi kod liječenja HPV infekcija, a eukaliptus globulus se koristi kod dišnih infekcija odraslih osoba. Iako eukaliptusa ima još mnogo vrsta – ovo je primjer kako u svijetu aromaterapije reći "eukaliptus" ne znači – ništa.

Dio biljke iz kojeg se dobiva eterično ulje

Iz jedne biljke možemo dobiti više različitih eteričnih ulja, ovisno o dijelu biljke koji ekstrahiramo, pa tako od npr. gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara) dobivamo tri ulja različitog sastava i djelovanja: destilacijom lista dobivamo eterično ulje petitgrain gorke naranče,  destilacijom cvijeta dobivamo eterično ulje nerolia, dok tiještenjem usplođa dobivamo eterično ulje usplođa gorke naranče ili skraćeno eterično ulje gorke naranče. Neka citrusna ulja na tržištu nisu dobivena tiještenjem usplođa, već destilacijom! Takva ulja nisu aromaterapijske kvalitete jer u sebi ne sadrže sve potrebne sastojke za djelovanje (npr. kumarine).

Način dobivanja eteričnog ulja

Eterična ulja se dobivaju postupkom destilacije, tiještenja ili ekstrakcije pomoću otapala. Destilacija može biti vodena ili parna. Parna destilacija daje kvalitetnija ulja. Voda preostala nakon odvajanja eteričnog ulja naziva se hidrolat ili cvjetna vodica te ima svoje mjesto u aromaterapiji. Nastaje isključivo kao nusproizvod postupka destilacije, a može se opisati kao bezalkoholni destilat. Tiještenjem se dobivaju eterična ulja biljaka iz porodice agruma. Ekstrakcija pomoću otapala primjenjuje se kod biljaka čija bi eterična ulja bila uništena destilacijom vodenom parom, odnosno kada sirovinu nije moguće zagrijati (jasmin), kada sirovina sadrži malu količinu ulja (ruža R. centifolia) ili sadrži smolastu tvar (benzoin).

Kemotip odnosno glavne kemijske sastavnice eteričnog ulja

Eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste, npr. Tymus vulgaris, mogu biti različitog kemijskog sastava ovisno o tome gdje je biljka rasla. Thymus vulgaris ima 9 različitih kemotipova, dakle ulja različitog sastava i djelovanja, od kojih se neka ne bi trebala naći u rukama laika. Ukoliko na bočici nemate naznačen kemotip eteričnog ulja ili glavne kemijske sastavnice, vi ne znate što držite u rukama. Ponekad kemotip možete i sami odrediti prema tome gdje je biljka iz koje se dobilo eterično ulje rasla, ukoliko je to naznačeno na bočici (a trebalo bi biti).

Ružmarin iz Dalmacije biti kemotip kamfor, onaj sa Korzike će biti kemotip verbenon dok će onaj iz Maroka biti kemotip cineol. Sva tri kemotipa ružmarina će imati različita svojstva.

Način uzgoja biljnog materijala

Na deklaraciji također treba pisati i način uzgoja biljnog materijala iz kojeg se dobiva eterično ulje, pa tako imamo divlji (samonikli) rast, certificirani biološki divlji rast, konvencionalni uzgoj, biološki uzgoj, biodinamički uzgoj.

 

 

Ulja se moraju pakirate u tamne, staklene bočice, na kojima treba biti naznačen i broj serije, kao i rok trajanja. Možete slobodno zatražiti analizu ulja i certifikat. Takve dokumente eterična ulja moraju posjedovati.

Iz svega navedenog se vidi da nije jednostavno kupovati eterično ulje. Standardni kozmetički dućani (poput DM-a, Kozmo...) nisu mjesta za takvu kupovinu. U takvim dućanima ćete naći vrlo jeftine bočice s nazivom "eterično ulje". Radi se većinom o sintetskim ili industrijskim eteričnim uljima. To vama ne treba. Trebaju vam specijalizirane biljne ljekarne. U cijenama eteričnih ulja nemojte očekivati ništa ispod 50-ak kuna. Jako skupa eterična ulja su: ylang ylang, neroli (cvijet gorke naranče), njemačka i rimska kamilica, smilje, apsolut jasmina, matičnjak, ruža. Za destilaciju jedne litre eteričnog ulja ruže potrebno četiri ili pet tona cvijeta ruže. Kod matičnjaka je situacija još gora, za jednu litru trebate 6 tona matičnjaka.

Možda vam je koristan savjet da se za početak držite kvalitetnijih marki koje za sada imaju reputaciju. To su Pranarom, Primavera i Oshadhi.

 

Piše: Sunčica P.