Kremasti regenerator za kosu

Ovaj recept prirodnog regeneratora se pokazao posebno dobar. Koriste se prirodni sastojci koji su općenito dobri za kosu i vlasište: prirodni jabučni ocat, ricinusovo ulje, glicerin, eterično ulje ružmarina. Sastojci su povezani s vrlo malom količinom guar gume. Guar guma veže molekule vode i masti te smjesa postaje gušća i dobiva kremastu strukturu.

 

Male količine jabučnog octa liječe vlasište i daju kosi živost, sjaj i bujnost. Kosa općenito voli taj kiseli ph koji joj pruža prirodni ocat. Ricinusovo ulje kao prirodno i gusto ulje hrani kosu, a posebno vrhove. Može popraviti oštećenja izazvana kemijskim sredstvima. Međutim, nikad oštećenu kosu ne možete vratiti u prirodno stanje. Zato je bolje kosu prestati oštećivati. Njega kose ovim regeneratorom najbolje djeluje na prirodnu kosu. Ricinusovo ulje jača i potiče rast kose. Jabučni ocat i ricinusovo ulje su prirodna sredstva za otklanjanje peruti. Glicerin kao biljna masnoća daje kosi mekoću i vlagu. Ružmarinovo eterično ulje potiče cirkulaciju i liječi vlasište te daje predivan miris. Miris možete dodatno osvježiti eteričnim uljem mente.

regenerator za kosu

Ovaj regenerator možete upotrijebiti i kao masku i kao regenerator. Kao masku upotrebljavate na suhoj kosi i držite koliko god možete, barem sat vremena. Ako ovu smjesu koristite kao regenerator, stavljate je na moru kosu nakon pranja i držite nekoliko minuta. Općenito, što duže držite smjesu na kosi, efekt regeneracije je bolji. Ovaj regenerator koristim nakon pranja sa šamponskom pločicom i sve skupa čini savršenu prirodnu njegu vlasišta i kose. Osigurava potrebnu hidrataciju vlasišta i ojačava strukturu kose duž cijele dužine. Nakon ovog postupka, frizura ostaje svježa dugo vremena.

Sastojci za regenerator

  • 1 mala žlica guar-gume
  • 1 dl prirodnog jabučnog octa
  • 1 dl destilirane vode
  • 1/2 velika žlice ricinusova ulja
  • 1/2 velike žlice glicerina
  • 20 kapi eteričnog ulja ružmarina

regenerator za kosu

U destiliranu vodu dodajte guar gumu, ricinusovo ulje i glicerin. Miješajte pjenjačom sve dok ne nastane gusta želatinozna smjesa.

regenerator za kosu

Dodajte jabučni ocat i eterična ulja. Miješajte štapnim mikserom dok ne dostigne gustoću regeneratora.

regenerator za kosu

Kako je smjesa dosta tekuća i kremasta, shvatila sam da je najadekvatnije koristiti bocu s nastavkom kakav imaju tekući deterdženti. Zato sam iskoristila malu bocu od Likvi deterdženta za suđe.

Nisam testirala rok trajanja, ali će vam sigurno trajati dok ga ne potrošite. Izrađujte umjerene količine koje možete potrošiti za mjesec dana.

Guar guma

Dobiva se od sjemena mahunarke guar, biljke Cyamoposis tetragonolobus. Koristi se kao prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i stabilizator hrane.  Neutralnog je mirisa i okusa, ima svoj E broj - E412, a upotrebljava se u maloj količini jer je puno jača od komercijalnih zgušnjivača. Ima sedam puta jaču moć zgušnjavanja od gustina, aru praha i tapioke. Veže molekule vode i masti i time stvari postaju gušće i kremastije. 

Piše: Sunčica P.