Krema za lice - prirodna zaštita od sunca

Ljeto je period kad smo zatrpani savjetima o zaštiti kože od sunca. Dovoljno dugo ponavljaj laž, ljudi će je prihvatiti kao istinu. To ne znači da je postala istina. Govorim o zaštitnim faktorima, popeli smo se već na 50, što je besmisleno i nepotrebno. Toliko straha od sunca nisam vidjela, a strah dolazi upravo zbog utjecaja medija. Pisala sam već o prirodnoj zaštiti, a to je da se ne izlažemo suncu u periodu kad je sunce najjače.

 

Najbolja zaštita od opekotina je izlaganje suncu 4 sata nakon izlaska i 4 sata do zalaska sunca. S druge strane, mi trebamo izložiti kožu svaki dan najjačem suncu, ali otprilike sat vremena, da bi tijelo moglo proizvesti D vitamin. Za to je potrebno UV zračenje, kojeg se svi boje, i kolesterol, kojeg se smatra smrtnim neprijateljem. Govori se o štetnosti sunca, a prešućuje činjenica da je sunce izvor života. Jednako kao i kolesterol, koji je gradivni element za sve hormone u tijelu. Moja zaštita posljednjih desetak godina je neizlaganje jakom suncu i upotreba akceleratora, uglavnom koristim svoj. Nisam vidjela do ove godine toliko akceleratora u ponudi kod nas, ima različitih vrsta, no, rijetko koji ne sadrži kemikalije. Treba dobro pročitati sastojke, no, većina za to treba uzeti povećalo, toliko su slova sitna. Ako ne vidim pročitati, proizvod me ne zanima, smatram da se tu nešto skriva od kupaca.

Krema za lice - prirodna zaštita od sunca

Krema za lice je nastala zbog toga što sam željela posebnu njegu za kožu lica. Ulje čileanske maline sadrži prirodni zaštitni faktor, oko 15, a ostala ulja njeguju kožu i sprečavaju prerano starenje. Krema je odlična i za svakodnevno korištenje.

 

Izvana krema, iznutra voda, masti i proteini životinjskog porijekla, pritom izbjegavam mliječne proteine. Dobra hrana najbolja je zaštita za kožu. Ne kažem da se ne može izgorjeti, može se, ali u slučaju da se sunča u periodu između 10 i 16 sati, koliko vidim kad sam na ljetovanju, u 10 se tek dolazi na plažu. Mi dođemo u pola 8, a oko 10 odemo s plaže. Vraćamo se oko 16 sati. Na taj način potamnim do te mjere da me ne poznaju kad se vratimo, a ne izgorim. Govorim o rujnu, tada ljetujem. U srpnju i kolovozu period sunčanja je jednak, ali počinje ranije ujutro, tako da ne ostaje baš puno za boravak na plaži. No, gužva je najveća upravo od 10 do 14 sati. Na plaži mjesta u kojem ljetujem niti kafić se ne otvara prije 10 sati, čemu, kad je samo dvoje na plaži, i galebovi.

Krema za lice - prirodna zaštita od sunca

Sastojci

  • 2 žlice ulja čileanske maline – sadrži prirodni zaštitni faktor
  • 2 žlice ulja ploda divlje ruže – njeguje kožu, sprečava starenje kože i nastanak bora
  • 2 žlice macerata raznog bilja u kokosovom ulju – njeguje, sprečava dehidraciju kože
  • 2 žlice karite maslaca – njeguje i štiti
  • 1 žlica pčelinjeg voska, koristila sam domaći, koji sam dobila od pčelara, žut je kao med i miriši po medu
  • 5 kapi eteričnog ulja kadulje – steže pore, daje bolji miris kremi, no, nije nužan sastojak
  • 2 žlice aloa vera gela

Izrada kreme

Macerat, karite maslac i pčelinji vosak otopiti u nekoj maloj posudi, na niskoj temperaturi. Kad se vosak otopi, pričekati da se smjesa malo ohladi i umiješati ulje čileanske maline i ulje ploda divlje ruže. Ta dva ulja nisam željela zagrijavati, da ne poništim njihova ljekovita svojstva. Kad se smjesa skoro ohladi, dodati eterično ulje i aloa vera gel. Sve dobro pomiješati. Uliti u posudicu i zatvoriti. Kremu nije potrebno držati na hladnom.

 

Koristila sam žlicu od oko 5 ml. Tada sam kremu ulila u posudicu od 30 ml. Može se koristiti i veća žlica, tada će biti i duplo više kreme, pa je potrebna ili veća posudica ili dvije manje.

Piše: Sanja Bregović