Koromač

lat. Foeniculum vulgare

 

Narodna imena: morač, slatki kopar, slatki aniš, janež, divlja mirođija

 

Koromač je samonikla višegodišnja biljka aromatična okusa i mirisa.  Koristi se u kulinarske i ljekovite svrhe. Svi se dijelovi koromača mogu upotrijebiti za jelo ili za pripremanje pića. U kulinarstvu se komorač koristi kao začin i prilog jelima koji dodatno obogaćuje okus. Svježi listovi i korijen koromača dodaju se u salate, juhe, umake i druga slična jela. Sjemenke, listovi i korijen koromača koriste se za čaj. 

koromač

Dobro utječe na probavu

Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. Osnova toga je njegovo eterično ulje koje sadrži estrogen. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu, a ublažava čak i štucanje.  Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili želučanih grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva. Komorač smanjuje stupanj kiselosti u želucu i crijevima te istovremeno pomaže u liječenju grčeva i mučnine i oslobađa crijeva nametnika i bakterija. Dobar je čak i za bebe koje pate od grčeva.

Prevencija za kancerogena oboljenja i upale

Istraživanja su pokazala da komorač sadrži supstance povezane sa smanjenjem upalnih procesa u tijelu i rizika od kancerogenih oboljenja. Komponenta anetol koja je zadužena za prepoznatljivu aromu i ukus komorača dokazano blokira upale

Za bolje funkcioniranje mozga

Gomolj i sjeme komorača sadrže visoke razine kalija koji potiče električnu vodljivost po cijelom tijelu te tako doprinosi zdravom funkcioniranju mozga i kognitivnih sposobnosti. Uz to, čaj od komorača povećava dotok kisika u mozgu. Također je koristan kad je u pitanju liječenje depresije i odgađanje demencije.

koromač

Sjemenke komorača

Sjemenke komorača imaju posebno specifičnu aromu. Vjekovima unazad, sjemenke komorača se koriste kao medicinsko sredstvo, a poznato je da čaj napravljen od ovih sjemenki stimulira lučenje žlijezda, posebno onih mliječnih i zato se preporučuje dojiljama za povećanje produkcije mlijeka. Sjemenke komorača također veoma dobro djeluju kod liječenja glavobolje, imaju umirujuće djelovanje, a djelotvorne su kod problema s bronhijama kao i kod kašlja. Sjemenke komorača su se u davna vremena koristile kao osvježivač daha, a preporučuju se i kod neredovnih menstruacija. Sjemenke komorača se koriste kao začin, a njihova aroma se savršeno slaže sribom, sirnim namazima i jelima od povrća. U Indiji, sjemenke komorača su sastavni dio kari praha, a koriste se i kao dodatak pecivima, keksima i kruhu.

 

Čaj od komorača stimulira proizvodnju estrogena čime se ublažavaju simptomi PMS-a, menstrualni grčevi i simptomi menopauze. Zbog prisutnosti anetola, čaj od komorača primalje i travari koriste kao tonik za zaštitu cijelog ženskog reproduktivnog sustava. Zato se ovaj čaj može nazvati "ženskim čajem".

 

Kod pripreme ovog čaja, sjemenke koromača treba kratko samljeti u mlincu kako bi koromač bolje otpustio ljekovite i aromatične tvari. U ovaj čaj često dodajem cvjetiće kamilice jer se  kamilica i koromač odlično slažu.

čaj koromač

Piše: Sunčica P.