Jaglac

Latinski Primula vulgaris

Porodica jaglačevke, Primulaceae

Narodna imena: jagorčevina, jagorčika, galčina, ključarica, jaglika, jeglič, sunašce

Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku. Tijelo je nakon zime iscrpljeno, a jaglac ima itekako blagotvorno i ljekovito djelovanje. Omogućite svom organizmu okrepu ovom biljkom i na njoj bazirajte jela, juhe, čajeve.

jaglac

Obični jaglac ili jagorčevina je jedan od prvih vjesnika proljeća  i cvate već od kraja veljače, odmah nakon otapanja snijega. Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku i nju možemo početi sakupljati najranije od svih biljaka.

 

Listove običnog jaglaca ubrajamo među najbogatije izvora vitamina C. U veljači i ožujku listove sadrže povećanu količinu vitamina C. Količina vitamina C najveća je u travnju kada biljka ocvate. Tokom godina količina vitamina C se smanjuje.

Ljekovitost

Ljudi sakupljaju jaglac jer znaju kako umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat.

 

Jaglac čisti krv, uklanja iz tijela štetne tvari koje uzrokuju bolesti kostiju i zglobova (reuma i giht) te pomaže stvaranju crvenih krvnih tjelešaca. Neki čak smatraju da štiti od moždanog udara.

 

Jaglac jača srce te pomaže kod srčanih tegoba, lupanja srce i upale srčanog mišića. Odlično je sredstvo za jačanje živaca, ublažava migrene i glavobolje te pomaže kod nemira, nervoze i nesanice.

 

Jaglac regulira neredovite menstruacije. Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bubrežnog i mokraćnog kamenca ili pijeska (to se pogotovo odnosi na čaj od korijena).

 

Jaglac je u cijelosti ljekovita biljka, međutim najljekovitiji dio jaglaca je korijen. Najvažnija ljekovita tvar jaglaca je saponin, zbog kojeg je jaglac vrlo djelotvorno sredstvo protiv kašlja i za iskašljavanje. Cvjetovi sadrže saponin, flavonoide i malu količinu vitamina C. Mala količina saponina nalazi se i u listovima koji sadrže i provitamin A i veliku količinu vitamina C.

jaglac

Sakupljanje i upotreba

Listove i cvjetove brati u vrijeme cvatnje. Korijenje se skuplja od početka jeseni do početka zime. Korijenje očistiti od zemlje, dobro oprati u hladnoj vodi te sušiti na toplom mjestu ili u pećnici na 50 C. Od mladih proljetnih listova mogu se pripremati juhe, variva, umaci, čajevi. Listove i cvjetove možete dodati različitim salatama. Evo nekoliko ideja s jelima i čajevima od jaglaca.

Kao i kod svih biljaka, nemojte pretjerivati s količinama, jer zbog prisutnosti saponina veće količine mogu uzrokovati mučnine.

Sve podvrste običnog jaglaca (ima ih različitih boja) mogu se jednako upotrebljavati kao lijek i hrana. Uzgojene vrste jaglaca (hibridi) nemaju ljekovita svojstva i služe samo za ukras. To su obično oni raznobojni jaglaci žarkih boja. Osim običnog jaglaca postoje visoki i proljetni  jaglac. Sve te vrste jaglaca jednako se koriste u narodnoj medicini i smatra se da imaju slična ljekovita svojstva.

Piše: Sunčica Pećnjak