Jaglac

Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku. Tijelo je nakon zime iscrpljeno, a jaglac ima itekako blagotvorno i ljekovito djelovanje. Omogućite svom organizmu okrepu ovom biljkom i na njoj bazirajte jela, juhe, čajeve.

jaglac

Obični jaglac ili jagorčevina je jedan od prvih vjesnika proljeća  i cvate već od kraja veljače, odmah nakon otapanja snijega. Svi se veselimo kada nakon zime ugledamo ovu biljku i nju možemo početi sakupljati najranije od svih biljaka.

Listove običnog jaglaca ubrajamo među najbogatije izvora vitamina C. U veljači i ožujku listove sadrže povećanu količinu vitamina C. Količina vitamina C najveća je u travnju kada biljka ocvate. Tokom godina količina vitamina C se smanjuje.

Ljekovitost

Ljudi sakupljaju jaglac jer znaju kako umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat.

Jaglac čisti krv, uklanja iz tijela štetne tvari koje uzrokuju bolesti kostiju i zglobova (reuma i giht) te pomaže stvaranju crvenih krvnih tjelešaca. Neki čak smatraju da štiti od moždanog udara.

Jaglac jača srce te pomaže kod srčanih tegoba, lupanja srce i upale srčanog mišića. Odlično je sredstvo za jačanje živaca, ublažava migrene i glavobolje te pomaže kod nemira, nervoze i nesanice.

Jaglac regulira neredovite menstruacije. Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bubrežnog i mokraćnog kamenca ili pijeska (to se pogotovo odnosi na čaj od korijena).

Jaglac je u cijelosti ljekovita biljka, međutim najljekovitiji dio jaglaca je korijen. Najvažnija ljekovita tvar jaglaca je saponin, zbog kojeg je jaglac vrlo djelotvorno sredstvo protiv kašlja i za iskašljavanje. Cvjetovi sadrže saponin, flavonoide i malu količinu vitamina C. Mala količina saponina nalazi se i u listovima koji sadrže i provitamin A i veliku količinu vitamina C.

jaglac

Sakupljanje i upotreba

Listove i cvjetove brati u vrijeme cvatnje. Korijenje se skuplja od početka jeseni do početka zime. Korijenje očistiti od zemlje, dobro oprati u hladnoj vodi te sušiti na toplom mjestu ili u pećnici na 50 C. Od mladih proljetnih listova mogu se pripremati juhe, variva, umaci, čajevi. Listove i cvjetove možete dodati različitim salatama. Evo nekoliko ideja s jelima i čajevima od jaglaca.

Kao i kod svih biljaka, nemojte pretjerivati s količinama, jer zbog prisutnosti saponina veće količine mogu uzrokovati mučnine.

Sve podvrste običnog jaglaca (ima ih različitih boja) mogu se jednako upotrebljavati kao lijek i hrana. Uzgojene vrste jaglaca (hibridi) nemaju ljekovita svojstva i služe samo za ukras. To su obično oni raznobojni jaglaci žarkih boja. Osim običnog jaglaca postoje visoki i proljetni  jaglac. Sve te vrste jaglaca jednako se koriste u narodnoj medicini i smatra se da imaju slična ljekovita svojstva.

11.03.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.83 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/14