Ispiranje kose

ispiranje kose

U prirodnoj njezi kose ispiranje je važan moment. Šamponske pločice ostavljaju lužnatost i oduzimaju sjaj. Kosa nema onu pravu živost kakvu volimo. Situacija je još teža ako imate tvrdu vodu. Ostatke sapuna je još teže isprati u tvrdoj vodi. Kosa treba nešto kiseliji ph od onog koji ostavljaju šamponske pločice. Zato je ispiranje kose kiselijim sredstvom gotovo nužno! Kosa se rješava ostataka sapuna, naslaga nečistoća i dobiva živost, sjaj i bujnost. Postoji niz načina kako ispirati kosu i postići razne efekte. Ovisi o vašim potrebama i ukusu koji ćete izabrati ...

Ispiranje jabučnim octom

Samo prirodni jabučni ocat dobro sredstvo za njegu kose. Industrijski jabučni ocat je osiromašena namirnica i umjetno zakiseljen. S takvim octom nećete postići prave rezultate.

 

Osnovni postupak

Za ispiranje jabučnim octom trebate 2 -3 žlice domaćeg jabučnog octa razrijeđenog u 1/2 litre tople vode. Takvu otopinu umasirate u kosu. Kosu nakon toga i ne morate dodatno ispirati. To je prepušteno vašoj želji ...

Ne treba vas zabrinjavati miris octa. Miris octa brzo ispari, a kosa ostaje čitsa, lepršava i sjajna. Djelovanje octa je nešto poput regeneratora. Kosa je podatnija i lakše se raščešljava. Ovakvo ispiranje dobro je i za rješavanje problema vlasišta i prhuti

Za jači efekt razrijedite 2 žlice ocat u 1 dcl tople vode. Pustite da djeluje 10-ak minuta i tek zatim isperite. Kod mene je boca domaćeg jabučnog octa jednostavno inventar u kupaoni, kao na slici. Neizostavno sredstvo za njegu kose!

 

Čitavo djelovanje octa možete pojačti dodavajući u njega pojedine biljke. Dodavati možete suhe ili svježe biljke. Otopinu s dodanim biljkama ostavljate na suncu 3 - 4 tjedna i s takvom otopinom ispirete kosu. Otopinu koristite na već opisani način.

Vjerojatno ćete najčešće dodavati koprivu, ružmarin, kadulju ili njihove kombinacije. Sve te biljke imaju jaki protubakterijski i protugljivčni efekt. Odlične su za vlasište i potiču obnavljanje kose. Kopriva ima dodatni regeneratorski učinak na kosu.

Ispiranje limunovim sokom

Limun je fantastično sredstvo za kosu. Limun savršeno čisti i osvježava kosu i vlasište. Vraća kosi prirodnu kiselost i sjaj. Ako imate masnu kosu, onda je to idelano za vas jer limun dodatno odmašćuje. Postupak je isti kao kod ispiranja octom, 2 -3  žlice limunovog soka dodamo u pola litre vode i time dobro isperemo kosu. Ispiranje mije nužno, a sušenje na suncu je najzdravije.

 

Ispiranje pivom

Postupak je isti kao kod ispiranja s octom, jedino što vodu zamijenimo pivom. Kosu nakon takvog tretmana treba isprati. Pivo hrani i obnavlja kosu, daje dodatni volumen i sjaj. Pivo bolje definira uvojke na kosi i daje mokar izgled.

Ako ne želite ispirati kosu, upotrebite mješavinu vode i piva u jednakom omjeru. Miris piva i octa bi trebao brzo izvjetriti, međutim, sve je stvar ukusa. Još je bolje upotrijebiti mineralnu vodu umjesto obične. Kažu da je takav efekt vrhunski.

Piše: Sunčica P.