Gel za kožu oko očiju i krema

Gel za njegu kože oko očiju

Već duže vrijeme razmišljam i slažem u glavi recept gela za njegu vrlo nježne kože
oko očiju. Kupljeni preparati prepuni su štetnih sastojaka, kemikalija, pogotovo raznih
alkohola koji služe kao konzervansi, ali i parabena, koji se u tijelu ponašaju slično estrogenu. Zavaraju ostale hormone, tako da nismo ni svjesni koliko si sami narušavamo hormonalnu ravnotežu.

Ako se, pak, odlučimo za organske proizvode, većina nas će samo pogledati preparate, ne i kupiti, jer cijene nadilaze kvalitetu. Ne kažem da nisu dobri, ali ako mi treba za jednu kremu oko 350 kn, onda ju radije neću kupiti. Cijene "ne-organskih" krema kreću se od oko 100 kn, za 15 ml, pa sve do 800 kn, ne bi vjerovali! Ovaj gel će vas koštati puno manje, bez obzira što trebate ipak nabaviti aloa vera gel i eterično ulje čajevca, no ono će vam trebati za sve ostale kreme, ako ćete ih sami raditi.


Koža oko očiju zahtijeva poseban pristup, pogotovo ako se šminkate, tada svakodnevno trebate s lica i očiju ukloniti šminku. Nakon toga jednostavno koža traži završnu njegu. Kako imam izuzetno osjetljivu kožu, smeta mi alkohol u kremama i sklona sam lišajevima. Zato mi je trebala ili krema ili gel bez konzervansa, alkohola i sl. Gel mi se čini "laganiji" od kreme, a kad još znate što ste koristili za izradu, tim bolje. Ova krema i gel su skoro jestivi i moram napomenuti da sve što stavljamo na kožu u kratkom vremenu je u krvi. Zato se držim onoga da na kožu stavljam ono što je jestivo.

 

Koristeći dobre kreme, one koje odgovaraju vašoj koži, dugoročno za nju činite najbolje, a ona vam to vraća sjajem, glatkoćom i napetošću. Uvjerila sam se također, više puta, da cijena ne znači i garanciju kvalitete. Ako ste kupili kremu za 200 kn, ne znači da je bolja od one za 100 kn ili one koju možete i sami izraditi.

Da vidimo koliko su me otprilike koštali krema i gel:

 

150ml ulja oko

12,00kn

1kg masti je 15kn, 4 žlice su 40g, to je

0,60kn

250g pčelinjeg voska sam platila 15kn, znači 10g je

0,60kn

200ml aloa vera gela je 70kn, znači 20ml je

7,00kn

Krema i gel koštaju ukupno (200ml):

20,00kn


Mislim da se za taj novac dobije puno više, imate univerzalnu kremu, a gel za oko očiju pravi je melem, pogotovo pred spavanje. Potrebno vam je vrlo malo gela, jer ako stavite previše, koža će vam biti masna. Dovoljno je da osjetite pod prstima kako je koža meka i glatka.
 

Sastojci

  • 30 g svježih ružinih latica (mirisnih)
  • 30 g cvjetića zlatnice
  • 150 ml maslinovog ulja, najbolje domaćeg
  • 4 velike žlice masti (svinjske, nesoljene, najbolje domaće)
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 5 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 4 žličice aloa vera gela – 20 ml (dobivenog hladnim prešanjem, i bitno je da nema
    parabena)

Priprema

Cvjetiće, latice, ulje i mast zagrijavati 10-ak minuta na laganoj vatri, ustvari pržiti, i cijelo vrijeme miješati i pritiskati kuhačom bilje. Ugasiti dovod topline, poklopiti i ostaviti 24 sata. Drugi dan zagrijati i procijediti kroz sterilnu gazu, istisnuti sve ulje iz bilja. Kremu ponovo zagrijati na niskoj temperaturi i dodati vosak, miješati dok se ne rastopi. Kad se skoro ohladi, ali ne zgusne, dodati eterično ulje, pomiješati.
Uz pomoć mjerice ili nečeg sličnog, odmjeriti 80 ml kreme i u nju umiješati aloa vera
gel i miješati barem 5 minuta ili dok se sve dobro ne poveže. Dobili ste 100 ml gela. Ulijte ga
u lončiće od 10 ili 50 ml, kako vam se sviđa.

Ako inzistirate na sastojcima biljnog porijekla, umjesto masti možete upotrijebiti kokosovo ulje, bilo rafinirano, bilo hladno prešano, u istoj količini.
Osim gela imate i univerzalnu kremu. Ostalo vam je oko 120 ml kreme. Ulijte i nju u lončiće. Sad kroz ljetni period čuvajte sve u hladnjaku. Što još možete s kremom i gelom? Može vam poslužiti kao poklon dragoj osobi. Za poklon, kremu ulijte u staklene lončiće.

Koje učinke možete očekivati redovitom upotrebom kreme i gela? Biljke u sastavu kreme su vrlo ljekovite, pa će i na kožu slično djelovati. Zlatnica uklanja višak vode iz tkiva, pa će tako djelovati i na kapke, smanjivat će otekline, pogotovo one vidljive kod žena koje su sklone zadržavanju vode u tkivima.
Ruža sprečava nastanak bora i uklanja ih. Koža oko očiju jako je osjetljiva. Tamo se pojave bore prije svih drugih bora na licu. Kapci su samo koža, nema mišića koji bi ju držali. Ne možete ih vježbati, no možete ih hraniti dobrom kremom ili gelom.

11.01.2020.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Tina, ne znam kako da napravite gel sami, no, možete malo istražiti po internetu, nađu se svakojaki recepti. Probajte najprije na hrvatskom jeziku i ako ne nađete, tražite na engleskom.

dali se taj aloa gel moze napraviti nekako od same biljke? imam ju doma pa mi palo na pamet sada dok citam ovaj recept za kremicu..:)

Sanja hvala na uputama.Početnici griješe ali srećom imaju vas!Ova kremica je idealna za mješovitu kožu usprkos mojoj izvedbi.

Imela, koristim aloe vera gel ESI. Vi ste izraditi napitak kad ste razrijedili gel. Odvojila Vam se voda od kreme.

Možete li reći koju vi koristite i na koji način.Znaći moja je Kemig aloa vera 10:1 i dobila sam uputu ljekarnice da je jaka koncentracija pa ide 9 dijelova vode.Puno hvala i uživam u vašim kreacijama kozmetike!

Poštovana Imela, nisam nikad koristila alou koja se mora razrijediti, ne znam gdje ste pogriješili. Možda ste trebali staviti manje vode, možda ste trebali koristiti koncentriranu alou.

Pozdrav!Kremica je divna ali mi se odvojila aloa od ostatka kreme.Kupila sam u kemingu aloa vera gel 10:1.Koristila sam 36ml vode i 4ml aloe(20ml je potrebno).Molim te da opišeš jesi li polako žlicu po žlicu ili gdje griješim.Hvala:)

Draga Anita, treba sve probati! Ako su ljubičice divlje i mirisne, tim bolje! Za svoje macerate koristim domaće maslinovo ulje, jer dobro podnosi visoke temperature. Ako biste koristili to ulje za lice, preporučam da izradite kremu od njega, s dodatkom pčelinjeg voska i možda malo aloa vera gela.

Draga Sanja,obožavam ljubičice dali bi ih mogla staviti u neko bazno ulje(možeš mi savjetovati i koje)držati na suncu 40 dana i koristiti kao ulje za tjelo ili i možda za lice???

Poštovana Nadice, vosak je prirodni, nepročišćen. Što se eteričnog ulja tiče, kupila sam ga u ljekarni, inače eterična ulja nabavljam na više mjesta. Izbjegavam eterična ulja koliko mogu u preparatima za lice. Možete slobodno izostaviti eterično ulje u pripremi kreme ili staviti neko koje volite. Pozdrav od Sanje!

Zanima me vosak, dali je pročišćeni ili natur? Inače ja mislim da su et ulja najbolja i najcjenjenija od OshadHi ili Pranarom, ima i drugih ali ne na našem tržištu...za kožu lica birajte uvijek najbolje

Puno hvala! Znači eterična ulja ili u Bio i Bio ili u Bio Terra (preporuka Sunčice).

Tonkice, super! Lidija, nije mi problem reći gdje što kupujem, pčelinji vosak na varaždinskom placu kod pčelara, eterična ulja kupujem u bio-bio trgovini, nikako u DM-u, a aloa vera gel (Esi)sam naručila od online ljekarne Coner.

i ja sam u ketozi ;-)

Sanja, ja sam očito u ketozi :) Odu 2 komentara pritiskom na enter :) Htjela sam pitati, gdje si kupila pčelinji vosak, kojeg proizvođača? Ako se ne smije ovdje reklamirati, možeš mi odgovoriti i na mail. Isto tako Aloe veru? Eterično ulje uzimaš u DM-u, ono za 10-15tkn...ili neko posebno?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14