Gel za kožu oko očiju i krema

Gel za njegu kože oko očiju

Već duže vrijeme razmišljam i slažem u glavi recept gela za njegu vrlo nježne kože
oko očiju. Kupljeni preparati prepuni su štetnih sastojaka, kemikalija, pogotovo raznih
alkohola koji služe kao konzervansi, ali i parabena, koji se u tijelu ponašaju slično estrogenu. Zavaraju ostale hormone, tako da nismo ni svjesni koliko si sami narušavamo hormonalnu ravnotežu.

Ako se, pak, odlučimo za organske proizvode, većina nas će samo pogledati preparate, ne i kupiti, jer cijene nadilaze kvalitetu. Ne kažem da nisu dobri, ali ako mi treba za jednu kremu oko 350 kn, onda ju radije neću kupiti. Cijene "ne-organskih" krema kreću se od oko 100 kn, za 15 ml, pa sve do 800 kn, ne bi vjerovali! Ovaj gel će vas koštati puno manje, bez obzira što trebate ipak nabaviti aloa vera gel i eterično ulje čajevca, no ono će vam trebati za sve ostale kreme, ako ćete ih sami raditi.


Koža oko očiju zahtijeva poseban pristup, pogotovo ako se šminkate, tada svakodnevno trebate s lica i očiju ukloniti šminku. Nakon toga jednostavno koža traži završnu njegu. Kako imam izuzetno osjetljivu kožu, smeta mi alkohol u kremama i sklona sam lišajevima. Zato mi je trebala ili krema ili gel bez konzervansa, alkohola i sl. Gel mi se čini "laganiji" od kreme, a kad još znate što ste koristili za izradu, tim bolje. Ova krema i gel su skoro jestivi i moram napomenuti da sve što stavljamo na kožu u kratkom vremenu je u krvi. Zato se držim onoga da na kožu stavljam ono što je jestivo.

 

Koristeći dobre kreme, one koje odgovaraju vašoj koži, dugoročno za nju činite najbolje, a ona vam to vraća sjajem, glatkoćom i napetošću. Uvjerila sam se također, više puta, da cijena ne znači i garanciju kvalitete. Ako ste kupili kremu za 200 kn, ne znači da je bolja od one za 100 kn ili one koju možete i sami izraditi.

Da vidimo koliko su me otprilike koštali krema i gel:

 

150ml ulja oko

12,00kn

1kg masti je 15kn, 4 žlice su 40g, to je

0,60kn

250g pčelinjeg voska sam platila 15kn, znači 10g je

0,60kn

200ml aloa vera gela je 70kn, znači 20ml je

7,00kn

Krema i gel koštaju ukupno (200ml):

20,00kn


Mislim da se za taj novac dobije puno više, imate univerzalnu kremu, a gel za oko očiju pravi je melem, pogotovo pred spavanje. Potrebno vam je vrlo malo gela, jer ako stavite previše, koža će vam biti masna. Dovoljno je da osjetite pod prstima kako je koža meka i glatka.
 

Sastojci

  • 30 g svježih ružinih latica (mirisnih)
  • 30 g cvjetića zlatnice
  • 150 ml maslinovog ulja, najbolje domaćeg
  • 4 velike žlice masti (svinjske, nesoljene, najbolje domaće)
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 5 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 4 žličice aloa vera gela – 20 ml (dobivenog hladnim prešanjem, i bitno je da nema
    parabena)

Priprema

Cvjetiće, latice, ulje i mast zagrijavati 10-ak minuta na laganoj vatri, ustvari pržiti, i cijelo vrijeme miješati i pritiskati kuhačom bilje. Ugasiti dovod topline, poklopiti i ostaviti 24 sata. Drugi dan zagrijati i procijediti kroz sterilnu gazu, istisnuti sve ulje iz bilja. Kremu ponovo zagrijati na niskoj temperaturi i dodati vosak, miješati dok se ne rastopi. Kad se skoro ohladi, ali ne zgusne, dodati eterično ulje, pomiješati.
Uz pomoć mjerice ili nečeg sličnog, odmjeriti 80 ml kreme i u nju umiješati aloa vera
gel i miješati barem 5 minuta ili dok se sve dobro ne poveže. Dobili ste 100 ml gela. Ulijte ga
u lončiće od 10 ili 50 ml, kako vam se sviđa.

Ako inzistirate na sastojcima biljnog porijekla, umjesto masti možete upotrijebiti kokosovo ulje, bilo rafinirano, bilo hladno prešano, u istoj količini.
Osim gela imate i univerzalnu kremu. Ostalo vam je oko 120 ml kreme. Ulijte i nju u lončiće. Sad kroz ljetni period čuvajte sve u hladnjaku. Što još možete s kremom i gelom? Može vam poslužiti kao poklon dragoj osobi. Za poklon, kremu ulijte u staklene lončiće.

Koje učinke možete očekivati redovitom upotrebom kreme i gela? Biljke u sastavu kreme su vrlo ljekovite, pa će i na kožu slično djelovati. Zlatnica uklanja višak vode iz tkiva, pa će tako djelovati i na kapke, smanjivat će otekline, pogotovo one vidljive kod žena koje su sklone zadržavanju vode u tkivima.
Ruža sprečava nastanak bora i uklanja ih. Koža oko očiju jako je osjetljiva. Tamo se pojave bore prije svih drugih bora na licu. Kapci su samo koža, nema mišića koji bi ju držali. Ne možete ih vježbati, no možete ih hraniti dobrom kremom ili gelom.

Piše: Sanja Bregović