Eterična ulja

eterična ulja

Za miris sapuna koriste se eterična ulja. Eterična ulja nisu tu samo zbog mirisa. Ona su i ljekovita. Na koji način ćete odrediti mirise i usmjeriti ljekovitost ovisi o vašem poznavanju eteričnih ulja i mašti. Aromaterapija je veliko i zanimljivo područje.

 

Praksa je da se na kilogram masnoće stavlja od 10 do 30 ml eteričnog ulja, ovisno o intenzitetu koji želimo postići. Nekako se svi ustalimo oko 10 ml, odnosno jedna bočica po kilogramu masnoće. Uglavnom je ta mjera dovoljna. Sapuni ugodno mirišu, niti prejako niti preslabo. Uostalom, eterična su često najskuplji dio izrade sapuna i zato ih štedimo.

 

Sigurno vas zanima gdje nabaviti eterična ulja i da li su prava. Ono osnovno što trebate znati je da eterična ulja ne koštaju 20-ak kuna i da se ne kupuju u DM-u. Za malu bočicu eteričnog ulja trebate ogromne količine biljnog materijala. Na primjer za jednu litru eteričnog ulje ruže trebate 4 - 5 tona ružinih latica. Kako bi takvo ulje onda moglo biti jeftino. Slična je situacija i s drugim biljkama. Ulje ruže, matičnjaka, jasmina, ylang-ylang, kamilice... su jako skupa ulja ( do 1000 kn po 10 ml) zbog teškog načina dobivanja. Ostala ulja nisu tako skupa, međutim, cijena otprilike ne ide ispod 50-ak kuna. Možda vam je koristan savjet da se za početak držite kvalitetnijih marki koje za sada imaju reputaciju. To su Pranarom, Primavera i Oshadhi. Eterična ulja kupujete na specijaliziranim mjestima, biljnim ljekarnama. Nikako u standardnim kozmetičkim dućanima. Takvi dućani su prepuni eteričnih ulja za namjenu svijeća i aromatiziranja prostora. To su sintetska ulja i nikako nisu za kožu! Sve što trebate znati prilikom kupnje eteričnih ulja obavezno pročitajte ovdje. Ljekovitost eteričnih ulja i njihova pripadaju aromaterapiji i neke smjernice možete pročitati u istom članku.

 

U praksi ćete vjerojatno raditi kompromise. Skupa eterična ulja je šteta dodavati u sapune, pogotovo ako ih trebate samo zbog mirisa.  Za tu namjenu mogu poslužiti i jeftinija, ali bi trebalo ipak paziti da nisu sintetska. Na tržištu se mogu naći domaća etrična ulja ružmarina, lavande, mente, melise i ostalih domaćih biljki. Ta ulja su jeftinija (30-40 kn) i dobre kvalitete. Jedan od takvih proizvođača je MB travar.

 

Neka ulja je naprosto šteta dodavati u sapun zato što brzo hlape. Takav je slučaj za citrusnim uljima. U tom slučaju bilo bi dobro da dodate nešto što bi služilo kao fiksator mirisa. Za prvu ruku bit će dobar običan šećer, a još bolje ako imate fruktozu. Dodaje se otprilike 2 žličice na kilogram masnoće. Dodajte je tako da odvadite malo vode iz ukupne količine vode recepta i u tome rastopite šećer. Umiješate u trag.

05.08.2017.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Super drago mi je da sam nasla vasu stranicu sve ljepo objasnjeno Kod nas nemam bas sve sto je potrebno za izrada sapuna Hvala za ljepe savete produzite dalje Pozz iz Makedonija

imate super stranicu sa vrlo korisnim savjetima.. ja sam baš planirala staviti limun/naranču eterično ulje u sapun.. hm, probati ću dodati šećera kako navodite..hvalaaa

pozdrav, pripremam se raditi sapune pa istražujem članke ..

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14