Cvjetni mirisi

Jednom sam kod kolegice osjetila da koristi miris koji me je oduševio. U mirisu sam osjećala bazgu, limun, cvijeće. Možda miris i nije bio od takvih sastojaka, ali na mene je tako djelovao. Kolegica mi je rekla da nikad u životu nije kupila sprej ili parfem i da svoj miris izrađuje sama na bazi eteričnih ulja. Eterična ulja zaista mirišu božanstveno i to je za razliku od svih mirisa na tržištu prirodni miris. Danas uopće ne možete kupiti miris koji je prirodnog porijekla. Za proizvođače je to neisplativo i preskupo. Gotovo svi mirisi na tržištu su sintetski. Jedini način da mirišete prirodno je da sami napravite svoj miris. Odlučila sam eksperimentirati sa mirisima i napraviti svoj ljetni, cvjetni miris.

 

Miris koji sam mislila napraviti ne bi bio parfem jer vam za to treba veća količina eteričnih ulja. Više bi to trebao biti sprej za tijelo koji bi blago dezodorirao i osvježavao kožu. Osnovni sastojci i njihovi omjeri su:

 • 5% eteričnog ulja
 • 65% alkohola  (cvjetne ili biljne tinkture)
 • 25% destilirane vode (hidrolati)
 • 5% glicerina ili baznog ulja

cvjetni mirisi

Kao alkoholnu komponentu koristila sam alkoholnu otopinu cvjetova bazge i ruže (tinkture).  Također sam koristila alkoholnu otopinu korice limuna. Cvijeće i koricu limuna otapala sam u votki jer ova vrsta alkohola ima neutralan miris. Sve ostale vrste rakije imaju karakterističan miris koji kvari mirisnu notu. Izradu alkoholnih otopina sam detaljno opisala u članku: Cvjetne tinkture i u članku Tinktura limuna. Cvjetne tinkture doprinose mirisu i ljekovite su za kožu.

 

Kao vodenu komponentu sam koristila hidrolate lavande i čajevca. Možete koristiti običnu destiliranu vodu. U destiliranu vodu dodajte malo sode bikarbone za dezodorirajući učinak.

 

Biljni glicerin je tu da poveže sastojke. On je ljepljiv i povezuje pa će tako prisiliti miris da duže traje i ostane na koži. Osim toga, glicerin zadržava vlagu i hidratizira kožu. Umjesto glicerina možete upotrijebiti neko od baznih ulja. Jedno od najboljih ulja za tu namjenu je jojoba ulja. Nije teško i ponaša se poput tekućine. Neće ostaviti masni trag i neutralnog je mirisa. Bademovo ulje i ulje koštica marelice su također odlična. 

 

Eterična ulja su najbitnija komponenta vašeg mirisa. Uživajte kreirajući različite kombinacje po svom ukusu. Prije nego pokušate kombinirati pročitajte članak Osnove mirisa. To bi bila neka teoretska podloga prije nego se upustite u tu avanturu. Imajte na umu da su sunčeve zrake najveći neprijatelj eteričnih ulja. Ako možete, uvijek koristite tamne bočice.

cvjetni mirisi

Ovom prilikom izradila sam dva mirisa. Jedan na bazi tinkture bazge i ruže, a drugi na bazi tinkture bazge i limuna. Prvi miris je poprimio boju tinkture ružinih latica pa ga zovem crveni miris, a drugi je ostao žut od tinkture bazginog cvijeća i limuna. Dodavala sam različita eterična ulja kako bih postigla kombinaciju koja je najbolja za moj ukus. Kao i svaka žena, ne mogu se odlučiti koji je bolji pa dajem recepte za oba.

Crveni miris

za 100 ml mirisa

 • 5 ml eteričnog ulja (koristila sam lavandu i grejp, srednja i gornja nota)
 • 32 ml tinkture bazge (za izradu pročitaj članak Cvjetne tinkture )
 • 32 ml tinkture ružinih latica (za izradu pročitaj članak Cvjetne tinkture )
 • 25 ml hidrolata lavande ili destilirane vode
 • 5 ml glicerina ili baznog ulja

Žuti miris

za 100 ml mirisa

 • 5 ml eteričnog ulja (koristila sam lavandu i mentu za srednju notu, naranču za gornju notu)
 • 32 ml tinkture bazge (za izradu pročitaj članak Cvjetne tinkture )
 • 32 ml tinkture limuna (za izradu pročitaj članak Tinktura limuna )
 • 25 ml hidrolata čajevca ili destilirane vode
 • 5 ml glicerina ili baznog ulja

Izrada ovih mirisa je bila čista uživancija. Prije toga sam se ipak morala pripremiti. Trebalo je izraditi sve one tinkture cvjetova. To nije teško, ali to traži vrijeme, čekanje, planiranje i strpljivost. Sama izrada mirisa je kao šlag na torti. Samo pomiješate sastojke i spremite u staklene bočice sa sprejnim nastavkom.

 

Ima još jedan detalj oko upotrebe votke u tinkturi cvjetova. Votka ima obično 40% udjela alkohola. S tim postotnim udjelom ne otapa eterična ulja i eterična ulja uglavnom ostaju plivati na površini. Zato je dobro uvijek promučkati miris prije upotrebe. Kada bi upotrijebili alkohol sa većim postotnim udjelom (oko 90%), eterična bi se otopila ali bi alkohol previše preuzeo miris i ne biste postigli mirisnu notu. 40-postotna votka je zato najbolji odabir za izradu mirisnog spreja. 

 

Uživajte svaki dan u svojim mirisima i neka vas raspolože i uljepšaju dan!

cvjetni mirisi

Piše: Sunčica P.