Crna bazga

Latinski Sambucus nigra

Porodica moškovičevke, Adoxaceae

Narodna imena: zova, crna zova, zovina, zovika, bazdovina, bažovina, bazag, apta

Crna bazga je od davnina poznata kao hrana i kao lijek. U ovim podnebljima je često susrećemo i gotovo da smo navikli vidjeti njezine grmove. Međutim, to je itekako cijenjena biljka. Ako imate priliku, zasadite je u svom vrtu.

bazga

Ljekovitost

Bazga je iznimno ljekovita biljka i može pomoći da izbjegnete prehladu, gripu, bronhitis, reumatske bolesti. Bazga potiče krvotok, izaziva znojenje i čisti organizam od otrovnih tvari. Ona sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima veoma jako antivirusno djelovanje koje potiče znojenje, a samim time i čišćenje organizma od toksina. Čaj mogu ga piti i djeca, posebice kada boluju od ospica ili vodenih kozica jer bazga izvlači osip, te time ubrzava oporavak. Što se pak tiče bazgine kore, upotrebljava se njezin srednji zeleni sloj. Ima iste vrijednosti kao i cvijet, a liječi još bolesti bubrega, srca i jetru. Lišće bazge će poslužiti kao oblog na bolnim mjestima, te protiv hemeroida. Nekad se svježe lišće stavljalo na sljepoočicu, kako bi se olakšala glavobolja, a čaj od lišća čisti kožu od prištića. Bobice bazge sadrže mnogo vitamina, posebice C, te od njih krajem ljeta možemo spravljati sok, džem ili marmeladu.
Velika količina pogodnih i zdravih svojstava stavlja ovu biljku u sam vrh ljekovitih biljki. Osim za prehladu i gore navedene bolseti, bazga se može koristiti i u ove svrhe: iskašljavanje, kašalj, konjuktivitis, upala krajnika, protiv temperature (potiče znojenje).

Upotreba

Od bazge koristimo cvijet, mlado lišće, korijen i zeleni srednji sloj kore. Mladi izdanci i listovi bazge beru se u travnju i svibnju, a cvjetovi u vrijeme cvatnje. Cvjetovi se beru po lijepom, sunčanom i suhom vremenu, čim se cvjetići počnu otvarati. Cvjetovi koji nisu ubrani po sunčanom i suhom vremenu brzo izgube mliječnobijelu boju, koja prelazi u smeđu i crnu i tada više nisu za uporabu. Plodovi bazge beru se u rujnu.

Bobice obavezno skuhati!

Sirove bobice bazge, kao i nekuhan sok od njih, ne smiju se koristiti jer mogu dovesti do neželjenih posljedica: mučnine, proljeva, povraćanja i groznice. Bobice sadrže otrovnu tvar koja se kuhanjem neutralizira!

Zrele bobe sadrže mnoge ljekovite tvari: jabučnu, valerijansku i taninsku kiselinu, gorke tvari, eterično ulje, šećer, vosak, gumu, smolu i vitamine A-1, B, B-1, B-2 i C kao i novootkriveni vitamin J. Taj posljedni vitamin ima naročitu moć sprečavanja upale pluća pa ga treba obilno davati onima koji imaju osjetljiva pluća ili boluju od plućne tuberkuloze. U bobama bazge naročito je sadržan vitamin B-1 (tijamin, aneurin). Ni jedna od biljaka, poznatih po vitaminu B-1, kao špinat, grašak, leća, lješnjak, žitne klice, rižine mekinje, kvasac i kiselo zelje, nemaju tolike količine tog vitamina, kao zrele bazgine bobe.

Savjet

Opskrbite se sirupom od bazge za cijelu godinu

Kad bazga procvjeta napravite velike količine sirupa od bazge. Taj sirup naći će puno primjena (dobar i zdrav napitak, dodatak za čaj i kolače). Ljekovite tvari iz bazgina cvjeta (kao i u kombinaciji sa lipovim cvijetom) su vrlo djelotvorne jer jačaju obrambeni mehanizam u tijelu. Zbog toga možete kombinirati čaj od lipe sa sirupom od bazge. Također isto vrijedi i za kamilicu.

Piše: Sunčica Pećnjak