Čokoladni kolač s ciklom

Sočan, čokoladni kolač. Osvježenje i sočnost je zasluga velikog udjela cikle. Kada probate kolač, nikad ne biste pogodili da je cikla jedan od glavnih sastojaka ovog kolača. Gornji sloj se radi od suhih marelica i soka od naranče. Zato ovaj kolač najviše podsjeća na Sacher tortu, ali je bolji, zanimljiviji i sočniji.

kolač s ciklom

Sastojci

Biskvit
  • 300 g brašna
  • 3 žličice sode bikarbone
  • 80 g kakaa
  • 350 g smeđeg, nerafiniranog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • malo soli
  • 360 g kuhane cikle
  • 2 dl kefira
  • 300 ml ulja
  • 5 jaja
Premaz od suhih marelica
  • 300 g suhih marelica
  • 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče
  • Cca 2-3 dl vode
  • 2 jušne žlice agar agara (ili 2 jušne žlice mljevene bijele želatine pripremljene prema uputama na pakiranju)
  • 2 jušne žlice cvjetnog meda
  • 1 zvjezdasti anis

Priprema

kolač s ciklom

Zagrijati pećnicu na 175 °C. Namastiti kalup srednje veličine. U posudi izmutiti jaja sa smeđim šećerom. Vilicom razbiti grudice smeđeg šećera. Dodati brašno, sodu bikarbomu, kakao, sol. Kuhanu ciklu izblendati zajedno s kefirom, a potom dodati ulje i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješati. Preliti i peći 70-ak minuta. Provjeriti nakon otprilike sat vremena i po potrebi prekriti folijom. Pustiti da se ohladi, a prije posluživanja ga posipati s još malo kakaa. 

kolač s ciklom

Suhe marelice prelijte sokom od naranče i vodom, stavite zvjezdasti anis i poklopljeno ostavite da odstoji 1 sat. Pripremite mljevenu bijelu želatinu prema uputama na vrećici ukoliko radite sa želatinom. Ukoliko koristite agar agar, nije potrebna prethodna priprema. Kuhajte marelice 20-ak minuta na laganoj vatri u narančinom soku i vodi u kojem ste sve to prethodno namakali, ostavite i anis za vrijeme kuhanja. Ukoliko koristite agar agar, stavite ga odmah kuhati zajedno s marelicama. Kad tekućina ispari i marelice su mekane, skinite s vatre, izvadite anis, dodajte, med i želatinu. Sve zajedno dobro izmiksajte štapnim mikserom (ili izradite u blenderu). Dobivenu smjesu premažite preko ohlađenog kolača.

kolač s ciklom

Kolač je spreman za posluživanje nakon što odstoji barem sat vremena u hladnjaku. Na slici sam imala duplo manje marelica nego po receptu. Uglavnom, nemojte štediti na marelicama kao što sam ja. Premaz od marelica je stvarno ukusan i dobro je da ga ima u debljem sloju.

Piše: Sunčica P.