Biljna komponenta pločica

 

Osim standardne izrade sapuna hladnim postupkom, u cijeli proces su uključene i biljke čija djelovanja pokušavamo usmjeriti na zdravlje vlasišta i općenito stanje kose. Osnovne biljke koje koristim u izradi šamponskih pločica su: orah, ružmarin, kopriva, kadulja. To su uobičajene ljekovite biljke pristupačne svima. Koristim i razne druge biljke, ali su mi ove četiri najomiljenije za ovu namjenu.

Sve ljekovite biljke koje i inače koristimo posjeduju protuupalna, protugljivična, protuvirusna i razna druga svojstva .... Nećete pogriješiti ako izaberete bilo koju drugu biljku različitu od onih koje sam ja izabrala. Možete uzeti i običan maslačak i na temelju njega izvesti sve isto. Također ćete dobiti pravi ljekoviti šampon za kosu.

 

Da bi biljke bile što zastupljenije u sapunu, koristim macerate navedenih biljaka. Biljku držim u domaćem maslinovom ulju oko 40 dana (skoro 2 mjeseca). Na taj način dobijete izvanredno ljekovitu otopinu biljke u inače ljekovitom maslinovom ulju. Takva otopina je izuzetno vrijedna i ljekovita za mnoge namjene.

 

Obično ne koristim kombinacije biljaka. Kombiniram vrlo ograničeno i sklonija sam koristiti i koncentrirati se na jednu biljku. Kada na taj način radite, bolje uočavate dobrobiti pojedine biljke. Zato sam odlučila napraviti šamponske pločice koje su maksimalno usmjerene na jednu biljku: šamponska pločica - Ružmarin, šamponska pločoca - Orah ....itd. Ako se zaželite kombinacija, jednostavno kombinirate te pločice.

Kako bih pojačala udio pojedine biljke u pločici, osim macerata određene biljke, koristim i jake čajeve od iste biljke.

 

 

Izrada šamponskih pločica je zaista dugotrajna. Maceriranje određene biljke traje 2 mjeseca i naravno ograničeni ste na toplu i sunčanu sezonu. Hladni postupak i saponifikacija traje minimalno još 3 tjedna.  Jasno je da je cijeli proces dugotrajan i da ovakvu kozmetiku ne možete raditi ako niste strpljiva osoba. Ako živite izvan velikih gradova i imate pristup ovim jednostavnim biljkama, prava je šteta ne pozabaviti se cijelim procesom. Ovakve stvari izrađujem isključivo za osobne potrebe, ali višak ću moći prodati ako budem imala u nekom momentu. Radi se o prekrasnom hobiju u kojem zaista uživate.

macerati

Zadnja slika prikazuje moje macerate kojih ponekad ima prepuna terasa. Divno ih je promatrati kako mijenjaju boju i dozrijevaju. Macerati su najdragocjeniji dio vaše domaće, prirodne kozmetike. To je sastojak izravno iz prirode i u njemu najviše uživam!

29.04.2017.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5