Žele od dunja

Dunje su izuzetno voće pa su i poslastice od njih izuzetne. Dunje u kori imaju velike količine pektina i kora je glavni sastojak ovog želea. Treba vam još malo šećera i limuna. Nikakvo dodatno sredstvo za želiranje nije potrebno. Dunje nisu baš ukusne za jesti, ali zato je žele od dunja nešto posebno. 

Ovaj žele je nešto rjeđi i proziran je. Za gušću i tvrđu verziju pogledajte recept kotonjade.

Žele od dunja

Sastojci

  • dunje
  • 400 g šećera na svakih 1/2 l propasiranog soka dunja
  • sok od 1 limuna na svakih 1/2 l propasiranog soka dunja (može i više)
  • voda (minimalno toliko da pokrije dunje u loncu)

Žele od dunja

Dunje operite i isijecite na kockice. Ništa ne čistite. Režete zajedno s korom, košticama, srčikama. Čistite samo trule ili crvljive dijelove. Koštice i kora su bogate pektinom i to nam itekako treba za ovaj  žele.

Žele od dunja

Kockice dunja stavite kuhati u vodu dok ne omekšaju. Vode stavite minimalno toliko da pokrije dunje. Kuhajte na blagoj vatri. Što duže kuhate, dobivate izrazitiju crvenu boju. Ako prestanete s kuhanjem čim dunje omekšaju, dobit ćete blijedu crvenu boju. Ako nastavite s kuhanjem, (na najnižoj temperaturi još oko 2 sata) dobit ćete rubin crvenu boju.

Žele od dunja

Gnječilicom za krumpir usitnite dunje kako bi ih što lakše cijedili. Dodajte cijeđeni sok od limuna.

Žele od dunja

Za bolji učinak dobro je imati mačka koji lijepo spava dok vi radite :).

Žele od dunja

Propasirajte dunje kroz gusto cijedilo. Nećete imati baš puno ostataka. Ostat će samo kruti dijelovi.

Žele od dunja

Još jednom procijedite kroz gazu. Sok koji će van ostati bit će bistar. U njega ukuhajte šećer., tako da na svakih pola litre soka stavite 400 g šećera. Kuhajte kojih 10-ak minuta  i eventualno skinite nastalu pjenu. Nemojte smanjivati količinu šećera jer je on potreban za želiranje. Žlicom odvadite malu količinu na tanjurić. Ako se hlađenjem masa stiska, onda je žele gotov. Ako vam se čini prerijetko, nastavite kuhati na niskoj temperaturi dok voda malo ishlapi.

Žele od dunja

Prelijte žele u staklene teglice i zatvorite ih tek kad se ohlade.

Ljepota dunjinog želea najbolje se vidi na ovoj slici s kruhom. Kao da imate neki dragi kamen na kruhu. Ljepšu prirodnu crvenu boju nisam vidjela. Žele ima predivan miris koji samo dunja ima. Ne znam je li ukusnije ili ljepše!

Žele od dunja

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/20