Kompot ili čaj

Ove jeseni stalno kuham ovaj napitak. Ne znam da li da ga zovem čaj ili kompot. Koristim dunje jer lijepo mirišu, šipak kao izvor vitamina, jabuke kao sredstvo za lijepo spavanje, a sve troje su izuzetno ljekoviti. Dunje i šipak su poludivlje biljke i imaju iznimnu ljekovitu vrijednost. Smatraju se vitaminskim bombama. Shvatila sam, da mi ovaj čaj ili kompot izuzetno paše navečer, prije spavanja. Spremam ga kao što se spremaju kompoti, na karameliziranom šećeru. Kada se dunje, jabuke i šipak prže na šećeru, šire se fini mirisi. Svi onda pitaju što je to tako fino. Tako privučete djecu da ipak usvoje naviku pijenja čaja. Te dvije žlice šećera koje stavim ipak zaslade okus jer djeci okus ne smije biti odbojan. Bitno je da ih postepeno navlačite na zdrave navike.

kompot šipak

Sastojci

  • plodovi šipka
  • plodovi dunja
  • plodovi jabuka
  • 2 žlice šećera

Ovaj čaj ili kompot kuhate što duže na blagoj vatri. Već nakon sat vremena, možete ga ponuditi. Čaj koji ste tom prilikom podijelili, nadomjestite novom vodom i ponovo blago kuhate. Na istoj količini šipka, jabuke, dunja skuham tri ture ovog napitka. Vrlo često idući dan nadolijem vodu i ponovim postupak. Šipak je nevjerojatan, što ga više kuhate, dobivate bolji čaj. 

kompot šipak

Bitno je da dunje i jabuke siječete na četvrtine i zajedno s košticama stavljate kuhati. Koštice dunja se čak smatraju najljekovitijim dijelom ovog voća. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Nešto slično kao i koštice jabuka. Zahvaljujući taninu i sluzi, ovaj plod povoljno djeluje na rad crijeva i sprječava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sustav. Čaj od dunja blagotvorno djeluje na tegobe s disanjem, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Kao i šipak, dunje sadrže velike količine vitamina C.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/8