Šipak, prirodni multivitamin

Naberite ove ljekovite plodove divlje ruže! Ove bobice sadrže puno više vitamina C od limuna, naranče ili paprika. To je najjeftiniji način, a rekla bih i najefikasniji način da se zaštitite od zimskih prehlada, viroza... Dvije šalice šipka dnevno, zamijenit će zimsko "kljukanje" multivitaminskim tabletama.
 

šipak

Jesen je pravo vrijeme za prikupljanje plodova šipka. Šipak sazrijeva od rujna do sredina studenoga. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, naranča i paprika zajedno. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekima čak i povećava. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja šipkove marmelade ili šipkova vina, pa i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine. Ovu činjenicu trebaju imati na umu naročito domaćice, kako ne bi spremale prevelike zalihe šipkovih proizvoda.

Ljekovitost

Šipak blagotvorno djeluje na probavni trakt i odličan je u liječenju mnogih oboljenja, a u prevenciji je nezamjenjiv. Redovna upotreba čajeva od njegovih crvenih bobica, obezbjeđuje organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije. Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu, gripu koji haraju u to doba godine.

Divlja ruža ima i druga ljekovita svojstva – koristi se kao sredstvo za jačanje organizma i imunološkog sistema, efikasna je u liječenju proljeva, pomaže i u slučaju oboljenja crijeva, olakšava otežano i bolno mokrenje, a pomaže i u rastvaranju kamenaca u bubregu.
Osim ploda, ljekovite su i latice cvijeta koje pomažu pri zaustavljanju unutrašnjeg krvarenja iz želuca i pluća, a koriste se i u liječenju hemoroida.

Upotreba

U proljeće se sabiru latice divlje ruže te se od njih pravi slatko ili džem. Također, latice se koriste u pripravljanju salata, jedu se sa jogurtom i sl. Listovi divlje ruže bogat su izvor vitamina C pa se, dok su mladi, sabiru i suše za pripremu vitaminskih čajeva. Najviše vitamina C sadrži zreli šipak koji još nije omekšao i počeo gubiti svijetlocrvenu boju.

Razmnožite ovu biljku reznicama. Ako imate mjesta u vrtu, obavezno posadite grm divlje ruže. Da se mene pita, sve ukrasno cvijeće bi zamijenila ovom ljekovitom biljkom koja također ima prekrasne i ljekovite cvjetove.

šipak

07.10.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/5