Jednostavnije do šipkovog pekmeza

Ovo je vrhunski pekmez i jedini je problem njegova teška i mukotrpna izrada. Mnogi bi rekli da je taj pekmez vrijedan truda, ali budimo realni, izrada je stvarno teška. Iza svake kapljice stoji gomila truda. Osobno najviše volim ovaj pekmez i definitivno je broj jedan među svim pekmezima i marmeladama. Moji ga također vole i prvi je izbor za staviti na kruh. Da ne govorim koliko je taj pekmez zdrav i kakvo osvježenje predstavlja u zimskim mjesecima. Ljudi bi ovaj pekmez puno više pripremali da je to jednostavno. Dovoljno se sjetiti onih dlačica i koštica iz šipka te beskrajnog pasiranja da bismo dobili vrlo malu količinu ovog pekmeza. Zaista, nema previše smisla uložiti toliki trud.

pekmez od šipka

Evo jednog rješenja za one koji imaju sreće, pa imaju sokovnik s jakom centrifugom, nešto kao Jack LaLanne's Power Juicer. To je stari sokovnik, ali kod mene odlično funkcionira za izradu pekmeza od šipka. Takav sokovnik odvaja kruto od tekućeg pa je tako u stanju razdvojiti dlačice i koštice od usplođa šipka. Ključan dio ovog sokovnika je inox sito i jaka centrifuga. Bez ovog sokovnika se nikad ne bih upustila u posao spremanja šipkovog pekmeza. Možda na tržištu postoje i slični sokovnici koji bi omogućili lakšu izradu ove vrhunske namirnice.

 

Berite plodove šipka koji su crvenkaste boje, ali tvrdi. Omekšali plodovi ne valjaju i njih bacite. Ubrane plodove najprije operite i dobro prokuhajte u vodi kako bi maksimalno omekšali. Ako plodovi nisu dovoljno mekani, nećete moći dobiti potrebnu kašu. Kad se skuhana smjesa malo ohladi, malo po malo ulijevate u taj sokovnik. Morate dolijevati plodove zajedno sa malo vode, jer bi sve skupa bilo pregusto i teško bi išlo van. U svakom slučaju dobit ćete kašu od šipka koju zakuhate i stavite šećer. Smjesa će se sama zgusnuti zbog pektina koji je prisutan u šipku. Nalijete u sterilizirane staklenke i to je to. Dobili ste vrhunski pekmez s obiljem C vitamina za zimske dane!

Sastojci

  • 3 kg plodova šipka
  • 1 kg šećera

Sadržaj vitamina C se kuhanjem ne smanjuje, čak neki tvrde da se povećava. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja šipkove marmelade ili šipkova vina, pa i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine. Ovu činjenicu trebaju imati na umu naročito domaćice, kako ne bi spremale prevelike zalihe šipkovih proizvoda.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)sigurno ima sličnih sokovnika koji imaju jaku centrifugu i rade na principu inox sita. Očito je bitno da sokvnik ima sito u sredini. Da nemam taj sokovnik, nema šanse da bih ikad radila taj pekmez. Pozdrav!

Puno hvala na brzom odgovoru. Sad mi je zao sto ga nisam kupila kad sam vidjela ovaj recept

uređaj imam već 10 godina i još uvijek s njim izrađujem pekmez od šipka. Da nemam taj sokovnik, niti bih znala, niti bih htjela izrađivati ovaj pekmez. Kako je to sada već star uređaj, nisam niti sigurna da li se to uopće može kupiti.

Zanima me da li taj sokovnik sve ove godine radi taj pekmez bez da se uredjaj pokvario. Ako radi da ga kupim.

Nadica je u pravu.Jedino su ruke te koje mogu odvojiti dlacice i to kroz najlon carapu.Pravim ga svake godine.Mukotrpno ali kvalitetno

Ja svake jeseni pravim džem od šipka, dosta muke ali se isplati. Ispečem plodove i gniječim kroz plastično sito uz pomoć vode kojom se razrijedi gustina. Ispirem smjesu šipaka koju sam izgniječila i poslje opet moram 3-4 puta procijediti kroz čisto sito za brašno. Kuham u šerpi i pred kraj dodam sećera. Super bude sveki put i ukusnu

dali bi netko prodao koju flašicu viška domačeg pekmeza(marmelade) od šipka? Ova sa fotkice izgleda tako da bi je anđeli jeli.

mora biti baš taj LaLanne's Power. Savršeno odvoji dlačice. Izlazi van gusta, čista kaša od šipka.

ovaj Juicer kojeg Vi spominjete, nema šanse da odvoji dlačice iz soka šipka...osim toga, nije Bogzna što...najbolje da se šipak nakon omekšavanja propasira i onda još provuče kroz najlon čarapu, tek tada ćete se riješiti dobrog dijela dlačica...najjeftinije, najdjelotvornije ali i zahtjevno. No za ovaj Božanstveni proizvod vrijedi se potruditi...

da , taj ti košta oko 1000kn.

Problem je taj mikser, baš ga nema svatko. Ionak sam ga planirala kupit, pa bum probala. Sjećam se tog đema kod bake...

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/21