Šipak za čaj

Sastojci

  • plodovi šipka

šipak za čaj

Za sušenje, šipak valja ubrati prije nego potpuno sazrije i omekša. Ubranog treba uzdužno prerezati i osušiti, a nakon toga sitno izrezati ili samljeti. Najviše se cijeni onaj osušeni šipak koji je zadržao lijepu crvenu boju.  Sabrane plodove najbolje je sušiti na umjetnoj toplini do 50° C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svijetlocrvenu boju. Plodovi sušeni na višoj temperaturi promijene boju i postanu tamnocrveni, pa čak i tamnosmeđi i crni, ukoliko pregore. Tamniju boju prilikom sušenja poprimaju i plodovi koji su sabrani u zrelom i mekanom stanju.

Samljevene plodove spremiti u platnene vrećice.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.0 (8 glas(a)/ova)Hvala

Bilo bi dobro da ipak prerežete jer će se to stvarno dugo sušiti. Ja to obično sušim u više navrata ( 2 ili 3) po koji sat u pećnici. Iznesem i na sunce ako je sunčano. Kada vidite da je dovoljno suho, tek je onda dobro.

Jučer sam nabrala šipka za čaj, zanima me koliko dugo ga treba sušiti na temperaturi do 50 C? Ja sam ga juče sušila 2 sata ali cijele plodove,nisam rezala, ali nisu još suhi. Da li je kasno da ih sada prerežem, u ovoj fazi (polusuhoj). Imam još jednu turu za sušiti (nije stalo u pećnicu), nju ću odmah prerezati.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/13