Trešnje

Trešnje dozrijevaju tokom lipnja i kao sezonsko voće su izrazito cijenjene. Kao i svako sezonsko voće najbolje ih je konzumirati netom ubrane. U tom obliku su najzdravije i najviše dolaze do izražaja mnoga ljekovita svojstva ovog voća.

trešnje

Trešnja također raste i samoniklo i ne moramo posebno naglašavati kako su te divlje sorte najzdravije. U ovim krajevima izuzetno dobro uspijevaju i ako ih imate gdje zasaditi, nemojte to propustiti. Ovo je voće izuzetno zdravo i ima obilne urode u ovim krajevima, a ne zahtijeva pretjeranu brigu. U prošlosti su se trešnje uzgajale iz prvenstveno ljekovitih razloga, tek su kasnije trešnja počela koristiti i uzgajati kao voće.

Ljekovitost

Trešnje su bogat izvor vitamina C i mnogih važnih minerala. Ipak, najvrednije od svih sastojaka su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. Tamne trešnje sadrže najviševiše boje, pa su one i najzdravije.

Srce, krv i krvne žile►Plod trešnje je na trećem mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji je inače faktor koji uvelike pridonosi razvijanju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar. Trešnje sprečavaju stvaranje plinova u crijevima i podizanje ošita prema srcu, i tako omogućuju bolji rad srca. Sok od trešanja jača srce i krvne žile, te pomaže kod bolesti srca i krvnih žila. Trešnje pomažu kod slabe cirkulacije krvi i preniskog krvnog tlaka.

 

Probavni sustav►Trešnje poboljšavaju apetit, pospješuju probavu i rješavaju nadutost. Sprečavaju stvaranje plinova u crijevima, a veća količina trešanja pospješuje bolji rad crijeva i stolicu. Razrjeđuju kiselinu u želucu i tako pomažu kod čira na želucu.

 

Bubrezi i mokraćni mjehur►Trešnje pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće.

 

Povišena tjelesna temperatura►Trešnje osvježavaju i hlade, te se preporučuju kod povišene tjelesne temperature. Dvadeset trešanja ima 10 puta jace dejstvo od aspirina  i ne iritiraju želudac.

 

Kozmetičko djelovanje►Sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu spriječiti nastanak karijesa i problema s desnima. Antocijanidini imaju i kozmetičko djelovanje. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora na način da uništavaju štetne enzime koje kožu cine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lijek protiv celulita jer može spriječiti njegov nastanak.

 

Bogate su važnim flavonoidima izokvercetinom i kvercetinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene tvari.  Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustoću. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Upotreba

U narodnoj medicini za liječenje se koriste plodovi, koštice i peteljke.

Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

Dugo vremena sjemenke su upotrebljavali za proizvodnju ulja, koje je sprečavalo pojavu srčane kapi.

 

Protiv bolesti bubrega i mokracnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuhajte u litri vode dvije minute (od trenutka kad voda provrije), ostavite da malo odstoji, procjedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tijekom dana.

Za uklanjanje fizicke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: žličicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuhajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procjedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tijekom tjadan dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu cašu.

Protiv srcanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Piše: Sunčica P.