Krostata (pita) od trešanja

Ako imate trešnje, ovo je odličan recept kako ih iskoristiti. U svom voćnjaku zasadila sam puno mladih trešanja i nadam se da ću jednog dana imati urod i da ću često moći raditi ovaj recept.

Sve sastojke za tijesto staviti u zdjelu, zamijesiti tijesto, oblikovati u loptu i staviti u frižider barem 1/2 sata. U međuvremenu operite i očistite trešnje. Pripremite mrvice tako da u zdjelu stavite brašno, maslac i šećer. Izmiješajte sastojke dok ne dobijete razmrvljenu smjesu. Tijesto iz frižidera razvucite na kalup i probušite vilicom na puno mjesta. Tijesto prekrijte trešnjama i pospite smjesom šećera i cimeta. Pospite mrvice po trešnjama. Pecite na 180 oko 40 minuta.

 

Ovo je izvorno talijanski recept koji se obično radi u okruglim kalupima. Prilagodila sam recept za svoj standardni pravokutni kalup 25x35.

Sastojci

Tijesto:
  • glatko brašno - 400 g
  • suhi kvasac - 1/2 vrećice
  • maslac (ili mast) - 200 g
  • šećer - 150 g
  • vanilin šećer
  • izribana limunova korica
  • jaja - 2 kom
  • mlijeko - 2-3 žlice
  • malo soli
mrvice:
  • brašno - 200 g
  • maslac - 150 g
  • šećer - 100 g
punjenje:
  • očišćene trešnje - 1 kg
  • šećer - 80 g
  • cimet - 1 žličica

Piše: Sunčica P.