Štrudla od zamrznutih trešanja

Ovaj članak je potaknut viješću da su se ove zime na tržnicama pojavile čileanske trešnje po 250 kn kilogram. Neću komentirati činjenicu da netko ima volje kupovati takve trešnje, ali sve me to prisjetilo da postoji puno jednostavniji način za uživanje u trešnjama tokom cijele godine. Sjetila sam se da sam ovog proljeća zamrznula višak trešanja. Samo sam ih oprala, osušila, maknula one koje nisu i bile zdrave i zamrznula. Nisam znala što mogu očekivati i iskreno nisam ni vjerovala da to može nečemu služiti. Kada su se pojavile famozne čileanske trešnje, sjetila sam se svojih i odlučila ih odmrznuti.

 

Kada se trešnje odmrznu, definitivno nisu kao svježe. Izgube napetost mesa čak i dio boje. Nisu baš reprezentativne, ali ipak okusi, mirisi i boje su ipak većim dijelom sačuvani. Odličan sastojak za kolače. Štrudle, kolači od trešanja savršeno osvježe zimski jelovnik, a ne morate platiti 250 kn za kilu trešanja. Štrudlu sam napravila na najjednostavniji mogući način, upravo zato da vidim koliko zamrznute trešnje daju svoj doprinos. Ispalo je odlično! U sred zime štrudla od domaćih trešanja.

zamrznute trešnje

Sastojci

  • 1 kg zamrznutih trešanja
  • 3 - 4 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 2  žlice krušnih mrvica
  • 1 paket lisnatog tijesta

zamrznute trešnje

Lisnato tijesto i trešnje najprije odmrznite.

zamrznute trešnje

Trešnje očistite i dodajte šećer, cimet, krušne mrvice. Trešnje će pustiti svoj sok pa je važno da stavite dovoljno krušnih mrvica. Zamotajte štrudle i pecite 40 minuta na 180 °C.

Piše: Sunčica P.