Psorijaza nije bolest kože već crijeva

Bolesno stanje kože obično ukazuje na tešku zatrovanost organizma koji se pokušava očistiti na sve moguće načine pa i preko kože. Uzrok zatrovanosti može biti u crijevima koja previše propuštaju štetne tvari u krvotok. Kod osoba s psorijazom istraživanja su pokazala da postoji povećana propusnost crijeva. Ova povećana propusnost može omogućiti da toksini, bakterije i druge štetne tvari prodru u krvotok i pokrenu upalne reakcije u tijelu. Više o tome kako nastaje sindrom propusnih crijeva pročitajte u članku.

 

Istraživanjima je pokazano da svi oboljeli od psorijaze imaju povišenu razinu LPS-a u serumu. LPS je lipopolisaharid vezujući protein koji je dio stanične membrane gram negativnih bakterija koje se mahom nalaze u crijevima. LPS je endotoksin. Toksini i bakterije bi trebali ostati u crijevima, a ne u krvotoku. Prisutnost toksina i bakterija u krvotoku upućuje na poremećaj u propusnosti crijeva. Kada je LPS konstantno povišen u serumu pokreću se inflamatorni citokini (koji mogu biti povezani sa pretilošću, insulinskom rezistencijom i sl.). Javlja se endotoksiemija niskog nivoa koja stalno vrši stimulaciju imunološkog sustava. Rezultat je kronična upala koja pogoduje razvoju autoimuniteta i psorijaze kod osjetljivih osoba. 

 

Unatoč tome što je veza između psorijaze i propusnosti crijeva još uvijek područje aktivnih istraživanja, sve veći broj studija ukazuje na važnost održavanja zdravlja crijeva kod osoba s psorijazom. Prema nekim istraživanjima, poboljšanje crijevnog zdravlja može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze. Da bi smanjila propusnost crijeva kod osoba s psorijazom, preporučuje se pridržavanje zdrave prehrane bogate vlaknima, unos probiotika i dodataka prehrani koji podržavaju crijevno zdravlje. Također je važno smanjiti stres.

propusnost crijeva

Psorijaza vs atopijski dermatitis

Psorijaza i atopijski dermatitis (ili ekcem) su slične kožne bolesti i obje mogu biti povezane sa sindromom propusnih crijeva i imunološkim odgovorom organizma na takvo stanje. Kod atopijskog dermatitisa je imunološki sustav preosjetljiv, a kod psorijaze imunološki sustav pogrešno napada vlastite stanice. Posljedica na preosjetljiv i pogrešan rad imunološkog sustava je upala. Upalno stanje kože je simptom i jedne i druge bolesti. Psorijaza će se obično manifestirati na vanjskom dijelu zgloba, dakle na sam lakat ili vrh koljena. S druge strane, ekcem se obično pojavljuje u naborima zglobova, na primjer iza koljena, u zavoju vrata, u pazuhu i na kapcima. Okidači ekcema i psorijaze gotovo su identični. Genetika, hrana, lijekovi i razine stresa mogu uzrokovati pojavu ovih kožnih bolesti, ali variraju od osobe do osobe.

.

Piše: Sunčica P.